Un zâmbet radiant și încrezător este o oglindă a personalității noastre.
Din fericire, știința și tehnica vremurilor în care trăim ne oferă multe opțiuni pentru a corecta și a îmbunătăți ceea ce am primit de la natură, iar stomatologia nu face excepție.
Procedurile de cosmetică dentară te pot aduce mai aproape de o dantură frumoasă, în armonie cu chipul tău.
Când apelăm la procedurile de cosmetică dentară?
Cele mai frecvente motive pentru care pacienții apelează la procedurile de estetică dentară sunt: cariile, absența dinților, colorațiile dentare, dinții strâmbi sau incorect aliniați, dinții fisurați sau ciobiți, dinții asimetrici sau cu o formă nearmonioasă.
Pe primul loc, sănătatea
Prima treaptă în cosmetica dentară este sănătatea orală. Înainte de a vorbi despre frumusețe, trebuie să ne asigurăm de integritatea și funcționalitatea dinților și ale gingiilor.
Respectă controalele stomatologice regulate, la cel mult 12 luni, și cere consilierea medicului în ceea ce privește igiena corectă. Poate părea evident, dar micile schimbări în rutina zilnică de îngrijire a dinților pot aduce schimbări însemnate.
Dacă obiectivele de sănătate sunt atinse, veți discuta împreună despre obiectivele estetice.
Medicul va evalua cât de realiste sunt așteptările tale, ce impact are stilul tău de viață asupra danturii tale și care este situația actuală: ce culoare și formă au dinții, cum se prezintă linia gingiei în relație cu dinții, cât de spațiați sau înghesuiți sunt dinții, dacă există depuneri de tartru, cât de simetric este zâmbetul și cum se integrează în fizionomie.
Ulterior, îți va prezenta variantele cele mai potrivite și implicațiile fiecărui tip de intervenție, pentru ca împreună să puteți decide următoarea etapă.
Cele mai frecvente intervenții ne-invazive și minim-invazive de cosmetică dentară sunt: igienizarea, albirea dentară și aplicarea fațetelor dentare.
Pe lângă cele menționate, alte opțiuni pentru îmbunătățirea aspectului, dar și a funcționalității danturii sunt lucrările protetice, corectarea danturii prin aparatul ortodontic, implanturile dentare (inclusiv restaurarea completă a arcadei dentare prin metodele All-on-4® și All-on-6® ), obturațiile (plombele) fizionomice și încrustațiile dentare.
Igienizarea dentară
Procedurile de igienizare profesionale vin în completarea igienei orale personale, de care fiecare dintre noi se îngrijește zilnic, acasă: periaj dimineața și seara, folosirea aței dentare și a apei de gură.
Placa bacteriană și tartrul, care se formează pe fondul unei igiene orale incorecte sau insuficiente, ne expun riscului bolilor dentare și gingivale. Pentru a le preîntâmpina, e recomandat ca o dată – de două ori pe an să avem parte de o igienizare profesională la cabinetul stomatologic, care cuprinde detartraj ultrasonic, Prophy Jet (airflow), periaj și fluorizare. Frecvența igienizării profesionale poate fi mai mare în cazul fumătorilor (trei luni) sau a persoanelor care au lucrări dentare (patru luni).
- Prin detartraj ultrasonic, se îndepărtează depunerile de tartru de la baza dinților și de pe suprafața smalțului dentar.
- Dispozitivul Prophy Jet pentru airflow dispersează o soluție fină pe bază de bicarbonat de sodiu, care îndepărtează petele dentare și depozitele de tartru din zonele mai greu accesibile și netezește suprafața dinților. Deși se obține un ușor efect de albire, airflow nu poate substitui albirea profesională.
- Periajul îndepărtează bucățile de tartru de mici dimensiuni rămase în urma detartrajului și lustruiește suprafața dinților, pentru a îngreuna aderența unor depuneri viitoare de placă bacteriană.
- Fluorizarea, realizată prin aplicarea unei soluții tip gel timp de câteva minute, fortifică dantura și o face mai rezistentă la apariția cariilor.
Igienizarea dentară este recomandată și înaintea tratamentelor stomatologice și chirurgicale complexe, a aplicării aparatelor ortodontice și premergător albirii dentare.
Procedurile de igienizare dentară durează între 45 – 90 de minute, în funcție de cantitatea de tartru de îndepărtat.
Albirea dentară
Deși există pe piață diverse soluții pentru acasă (benzi, paste, geluri ș.a.), care promit un zâmbet strălucitor într-un timp scurt, albirea dentară profesională, realizată în cabinetul stomatologic, este cea mai sigură metodă de a elimina colorațiile dentare cauzate de fumat, ceai, cafea, vin roșu, depunerile de placă bacteriană și tartru sau de înaintarea în vârstă.
La Centrul Medical Invent, pentru albirea profesională utilizăm un gel de albire (pe bază de peroxid de hidrogen) și o lampă de fotopolimerizare.
În timpul procedurii de albire se poate realiza o deschidere cu două nuanțe, însă efectele variază de la o persoană la alta. În funcție de obiceiurile zilnice, rezultatul albirii profesionale se poate menține până la 2 ani, de altfel acesta fiind și intervalul de siguranță recomandat pentru repetarea procedurii.
Menționăm că obturațiile dentare din compozit și rășină, ori fațetele și coroanele din porțelan nu pot fi albite.
Albirea dentară este sigură, nedureroasă și potrivită pentru cea mai mare parte a pacienților adulți, cu excepția celor cu sensibilitate dentară, boală parodontală sau problemele ale smalțului dentar, a femeilor însărcinate sau care alăptează sau a persoanelor cu alergii la substanțele folosite în cadrul procedeului.
În cazul în care discromia dinților este cauzată de un tratament medicamentos (precum cel cu tetraciclină), există situații în care albirea dentară nu oferă rezultatele așteptate, în acest caz fiind recomandate fațetele dentare.
Albirea dentară profesională se realizează într-o singură ședință care durează maximum 60 de minute, sub atenta supraveghere a medicului, care se va asigura ca gingiile și țesuturile orale să fie protejate.
Fațetele dentare
Pentru dinții ciobiți, sparți sau deformați, dinții inegali sau dinții cu diasteme și treme (strungăreață, spațieri dentare), restaurarea cu ajutorul materialelor compozite (cele folosite în prezent și pentru obturațiile dentare) poate fi o soluție rapidă și accesibilă. Cu toate acestea, pe termen lung, fațetele dentare din porțelan sunt o variantă superioară.
Fațetele dentare, realizate din ceramică sau din zirconiu, reprezintă o metodă foarte bine tolerată de organism, cu disconfort minim și efecte remarcabile. Acestea se cimentează pe suprafața vizibilă a dinților; în general, pacienții optează pentru fațete dentare pentru toți dinții care se dezvăluie atunci când zâmbesc.
Avantajele fațetelor dentare sunt numeroase: aspect natural, protejarea dinților naturali, reducerea sensibilității dentare, rezistență mare în timp. Poți afla mai multe despre fațetele dentare citind acest articol.
Îți dorești un zâmbet mai frumos? Te așteptăm pentru o evaluare.
Programează-te pentru la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.