Faţetele dentare sunt restaurări protetice extrem de fine prin care se pot corecta diverse probleme minore de estetică dentară (culoarea, forma și într-o mică măsură înclinația dinților frontali) prin șlefuire minim invazivă a suprafeței vizibile a smalțului, fără a compromite sănătatea dintelui. Se folosesc îndeosebi pentru dinții frontali și se pot aplica pe unul sau mai mulți dinți, în funcție de necesitățile pacientului. Scopul final al fațetelor dentare este acela de a obține restaurări perfect integrate fizionomic, în armonie cu fața și gingiile, pastrând totodata dinții vitali.
Fațetele ceramice sunt cele mai utilizate fațete dentare în clinicile de stomatologie și cosmetică dentară. Cu o rezistența remarcabilă și un aspect uimitor ce depașeste aprope în toate cazurile orice variantă de material, ceramica este ideală atunci cand ne dorim un zambet natural.
Coroanele ceramice pe suport metalic sunt folosite de aproximativ 60 de ani. Sunt foarte durabile și deseori sunt utilizate în zonele molarilor, unde este concentrat procesul de masticație.
Zirconiu, mai exact dioxidul de zirconiu, este un oxid metalic similar cu o ceramică, dar cu proprietăți diferite (în primul rând cu rezistență mult crescută). Este descoperit relativ recent, având în spate în jur de 10 ani de utilizare, cu rezultate excelente
Avantajul absolut evident și de necontestat pe care îl au coroanele cu suport de zirconiu fața de cele metalice este estetică. Se utilizeaza cu succes în orice zonă a cavității bucale, integrându-se perfect în arcada dentară. Odată cu trecerea timpului, există posibilitatea ca gingiile să se retragă ușor, ca semn al involutiei umane. În cazul coroanelor pe suport metalic, la interfața dinte-gingie se va vedea colereta metalica a coroanei, dând un aspect neplăcut. De asemenea, în cazul unei gingii subțiri, culoarea închisă poate să transpară sau gingia se poate impregna cu oxizi metalici din capa metalică, având efecte estetice negative.
Amândouă materialele sunt sigure și biocompatibile. S-au semnalat însă alergii la metalul folosit ca suport. De asemenea, dacă pacientul are în cavitatea bucală restaurări din aliaje metalice diferite, poate apărea galvanismul bucal – curenți electrici produși de metalele diferite din gură, cu variate reacții negative asupra organismului; iritații și dureri ale mucoasei, dureri de cap, gust metalic.
Pentru a înțelege mai profund diferențele, vom enumera câteva dintre calitățile zirconiului: rezistă în strat mai subțire – deci se poate slefui foarte puțin din dinte, pe cand porțelanul trebuie realizată dintr-un strat mai gros pentru a rezista presiunii de masticație. Zirconiul este un metal alb, de unde și proprietatea lui de a fi opac, pe cand ceramica este o sticlă prin care transpare foarte usor lumina. Coroanele din ceramică pe suport de oxid de zirconiu sunt mai uşoare decât cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede; acest lucru este foarte important în special în cazul punţilor dentare cu multe elemente. Riscul de alergie în cazul dinţilor din zirconiu este nul; nu există pacienţi alergici la acest material, este biocompatibil şi bioinert. Zirconiul este inert şi din punct de vedere termic. El nu conduce căldura, astfel încât variaţiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) şi astfel scade riscul apariţiei iritaţiei pulpare.
Echipa medicală Stomatologie:
Dr. Cătălina Eremia Medic Specialist Protetică
Dr. Eliza Drăgan Medic Specialist Chirurgie Orală
Dr. Iulian Petruță Medic Specialist Ortodonție
Dr. Ștefana Iurea Medic Stomatolog