Autor: dr. Anca Ioana Mihăieș – Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială
Aparatele ortodontice (dentare) pot îmbunătăți semnificativ sănătatea orală, datorită evoluției tehnicilor medicale, aparaturii și a materialelor performante nou apărute.
Un aparat dentar se adresează nu numai obținerii unui zâmbet frumos, dar și îmbunătățirii funcționalității și a armoniei dento-faciale.
Rolul său este nu numai de a oferi pacientului dinți drepți, dar și de a corecta anumite probleme legate de mușcătură, de dezvoltarea osoasă și de a asigura echilibrul și protecția altor elemente, cum ar fi mușchii sau articulația temporo-mandibulară.
Când se poate monta aparatul dentar?
Un aparat dentar, prin varietatea disponibilă astăzi, se adresează, practic, oricărei etape de viață. Avansul medicinei dentare și a ortodonției a permis extinderea mult peste adolescență a vârstei la care un pacient poate beneficia de un tratament ortodontic.
La copii, medicul ortodont va evalua dezvoltarea osoasă și obiceiurile care pot interfera cu aceasta – de exemplu, respirația pe gură, suptul degetului, poziții necorespunzătoare ale limbii sau buzelor – dar și a problemelor de schimbare a dințișorilor de lapte și a monitorizării apariției dinților definitivi.
În cazul în care este nevoie, va fi recomandat un aparat mobilizabil, care promovează creșterea osoasă corectă, prevenind astfel probleme care, mai târziu, nu se pot rezolva decât prin intervenții mai complexe. Vârsta de 6 ani este cel mai frecvent indicată pentru un prim consult la medicul ortodont.
Spre adolescență și mai târziu, tratamentul ortodontic se orientează, de regulă, spre un aparat dentar fix. Rolul său clasic este de a îndrepta dinții și de a oferi un zâmbet plăcut.
Vârsta de la care se poate aplica un astfel de aparat este, în medie, de 12 ani.
În funcție de recomandarea medicului, obiective, dorințe și buget, pacientul poate opta pentru un aparat fix metalic, ceramic sau safir.
Când se recomandă aparatul dentar?
Utilitatea unui aparat dentar depășește obiectivul estetic. În anumite cazuri, este indicat înaintea realizării unor tratamente protetice simple sau complexe, pentru a preveni boala parodontală sau pentru a atenua probleme musculare sau articulare cauzate de o mușcătură necorespunzătoare.
Dacă în trecut anumite probleme nu puteau fi rezolvate decât prin intermediul chirurgiei, astăzi noile tehnici permit o abordare mult mai puțin invazivă. De aceea, de multe ori aparatul dentar clasic se asociază cu mijloace ajutătoare, precum mini-implantele ortodontice.
Cât trebuie purtat aparatul dentar?
Timpul necesar unui tratament ortodontic variază major, în funcție de necesități și de metabolismul individual al fiecărui pacient.
De obicei, la prima consultație se colectează date privind fiecare caz în parte. Astfel, pe lângă consultația propriu-zisă, medicul va avea nevoie de o serie de radiografii, de fotografii intra și extra orale și de un model. Pe baza acestor informații, se emite un diagnostic și se discută planul de tratament și pașii după care acesta va fi pus în aplicare.
Etapele variază în funcție de vârsta pacientului; uneori, este necesară și colaborarea cu alți specialiști: medicul ORL, parodontolog, chirurg, medicul de stomatologie generală etc.
La Centrul Medical Invent, pacientul poate beneficia de atenția necesară din partea unei echipe multidisciplinare, coordonată de Dr. Dragoș Palade, medic specialist ORL.
Vizitele lunare la cabinet sunt de o importanță majoră pe parcursul tratamentului, relația dintre medicul ortodont și pacient fiind una de lungă durată.
Comunicarea este extrem de importantă, pacientul fiind în ultima instanță cel ce trebuie să ia o decizie bine informată. Pe parcursul tratamentul ortodontic, este obligatorie o igienă corespunzătoare, pentru ca la final dinții să rămână perfect sănătoși.
Statusul este monitorizat la fiecare vizită în cabinet, iar pacientul va acorda mare atenție acasă menținerii igienei aparatului dentar.
Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.