Spirometria – când se recomandă?

Spirometria

Spirometria este un test simplu, rapid și accesibil, folosit la scară largă pentru măsurarea funcției pulmonare în diagnosticul astmului și a BPOC-ului (bronhopneumopatia cronică obstructivă).
Această investigație non-invazivă și sigură este cea mai la îndemână metodă medicală de a evalua simptome precum dificultatea de respirație, tusea persistentă și respirația șuierătoare, care ar putea indica o limitare a fluxului de aer. 

Investigația se realizează cu ajutorul unui dispozitiv ce are montată o piesă de unică folosință care se introduce în cavitatea bucală. Piesa este conectată printr-un furtun la un aparat numit spirometru. Spirometrul înregistrează fluxul și volumul de aer inspirat și expirat și emite un raport pe care, ulterior, medicul pneumolog îl interpretează.
Află în rândurile următoare mai multe informații despre spirometrie – ce măsoară mai exact și când îți poate fi recomandată.

Parametri evaluați prin spirometrie

Spirometria măsoară cu obiectivitate nivelul de limitare a fluxului de aer.
Indicatorii pe care medicul specialist pneumolog îi măsoară în timpul spirometriei sunt capacitatea vitală (CV), volumul expirator maxim pe secundă (VEMS) și raportul dintre acestea două, care indică existența și tipul unei disfuncții ventilatorii (reducerea capacității funcționale de a respira normal).
Capacitatea vitală (CV) este dată de volumul maximum de aer care poate fi inspirat sau expirat din plămâni în mod controlat (lent sau cu rapiditate).
Volumul expirator maxim pe secundă (VEMS) oferă informații despre cât de repede se pot goli plămânii și reprezintă cantitatea de aer eliminată din plămâni în prima secundă a unei expirații forțate, după o inspirație profundă și completă.

Dacă spirometria scoate la iveală o disfuncție ventilatorie obstructivă, următorul pas în diagnostic este marcat de testele de bronhodilatație.

Când este indicată spirometria?

După cum menționam, spirometria îți poate fi recomandată în cazul în care există suspiciunea unei afecțiuni respiratorii sau în cazul în care medicul dorește să evalueze cât de severă este respectiva disfuncție.
Cel mai adesea, spirometria se recomandă persoanelor care fie au în familie un istoric de astm sau BPOC, fie sunt fumătoare, fie trăiesc și lucrează într-un mediu cu factori de risc cu potențial toxic pentru sistemul respirator (poluare, substanțe chimice). Spirometria este în mod obișnuit recomandată și pentru urmărirea evoluției bolilor pulmonare, stabilirea unui prognostic, supravegherea răspunsului la tratament sau pentru a urmări evoluția unei afecțiuni exterioare toracelui, care ar putea avea urmări asupra aparatului respirator.

Alte situații în care spirometria este utilă:

  • în evaluarea dinaintea unei intervenții chirurgicale;
  • pentru măsurarea răspunsului la testele bronhodilatatoare, la persoanele cu disfuncție ventilatorie obstructivă;
  • pentru a putea ghida un tratament medicamentos;
  • în stabilirea gradului de handicap al unei afecțiuni respiratorii cronice și a capacității de muncă.

Când este contraindicată spirometria?

Deși este o investigație sigură, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există anumite circumstanțe în care spirometria nu este recomandată sau nu își dovedește eficiența.

Măsurarea corectă a fluxului de aer este dificilă sau chiar imposibilă la persoanele care suferă de demență sau de o altă afecțiune care le face necooperante, dar și la pacienții care resimt un disconfort intens din cauza piesei bucale a spirometrului.
În aceeași categorie a contraindicațiilor relative se înscriu și crizele medii de astm, infecțiile bronșice, pneumopatiile infecțioase sau stările de epuizare date de o insuficiență respiratorie cronică. Spirometria este întotdeauna contraindicată pentru pacienții care suferă de tuberculoză, de crize severe de astm, care au trecut recent printr-un episod de pneumotorax sau un infarct miocardic acut în ultima lună, persoanelor care tușesc cu sânge (hemoptizie) sau au suferit recent o puncție sau biopsie pleurală.

Cum te pregătești pentru o spirometrie?

Înainte de a te prezenta la cabinetul medical, e nevoie să ții cont de câteva recomandări și restricții:

  • poartă o ținută lejeră, cu haine confortabile, evitând piesele în care toracele sau abdomenul sunt încorsetate;
  • cu 4 ore înainte, nu consuma alcool;
  • cu 2 ore înainte, evită mesele prea consistente;
  • cu cel puțin o oră înainte, nu fuma;
  • cu cel puțin 30 de minute înainte, evită efortul fizic intens.

Dacă te afli sub un tratament bronhodilatator, e important să precizezi acest lucru în momentul programării; medicul te va îndruma dacă este nevoie să îl întrerupi.

Pentru ca rezultatul acestei investigații să fie cât mai exact, realizăm trei măsurători. De regulă, testul de spirometrie durează cca. 30 de minute, după care vei putea să-ți reiei toate activitățile, fără restricții.
Siguranța este desăvârșită, datorită filtrelor antibacteriene individuale pe care le folosim, cu o protecție de peste 99.99% împotriva virusurilor gripale și a infecției cu COVID-19.

Programează-te la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.