Arsurile solare

Autor: Dr. Ana Calistru, medic specialist Dermatologie

Soarele ajută la producerea de vitamina D, cu efecte benefice asupra sistemului osos, cardiovascular și asupra imunității. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale soarelui, nu este însă necesară expunerea prelungită sub razele sale.
În exces, soarele poate avea efecte negative asupra sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pe termen scurt, după un episod de expunere excesivă la soare pot apărea arsuri ale pielii, scăderea imunității locale (cu reactivarea herpesului la buze) și agravarea unor dermatoze (de exemplu, lupus eritematos cutanat).

Pe termen mediu și lung, consecințele sunt: îmbătrânirea pielii (riduri, pete, flaciditate), agravarea unor dermatoze (cum ar fi rozaceea), efecte oftalmologice (precum cataracta) și apariția cancerelor de piele – melanomul (despre care puteți citi în acest articol) sau carcinomul.

Apariția arsurilor solare

Efectele expunerii excesive la soare pot să apară după doar câteva minute, dar și după 12 sau 24 de ore. Principalele simptome sunt pielea înroșită, dureroasă la atingere, fierbinte, pe care apar și vezicule (bășici cu lichid). Arsurile solare severe sunt însoțite uneori și de febră, greață, frisoane și o stare generală de slăbiciune.
Riscul general de a avea o arsură solară crește odată cu intensitatea radiației solare, care este mai mare vara, în jurul prânzului, la altitudini mari, mai aproape de tropice și ecuator sau atunci lumina când este reflectată de anumite suprafețe (zăpadă, nisip, apă).

Persoane cu pielea mai deschisă la culoare au un risc mai mare de a suferi arsuri după ce s-au expus mai mult la soare.

Anumite medicamente, precum unele antibiotice, unele antiinflamatorii nesteroidiene, au un efect fotosensibilizant. Pe durata tratamentului, pielea noastră poate deveni mai susceptibilă de a dezvolta inflamații cand este expusa razelor ultraviolete.
De asemenea, pielea copiilor este mai subțire și mai sensibilă, cu mecanisme de apărare imature. O expunere solară intensă în copilărie este un determinant puternic pentru riscul de melanom (cancer de piele) la vârsta adultă.

Cum prevenim arsurile solare?

Pentru a evita experiența neplăcută și riscantă a unei arsuri solare, e bine să repectăm acest set de recomandări formulate de Organizația Mondială a Sănătății:

  • reduceți timpul de expunere între orele 10:00 – 16:00;
  • urmăriți indicele UV (disponibil pe aplicațiile de tip Meteo de pe smartphone sau pe internet) și luați măsuri de protecție atunci când indicele este moderat (3 – 5) sau crescut (≥ 6). Atunci când radiația UV este intensă, stați la umbră.
  • purtați haine și accesorii adecvate: pălării cu boruri mari, haine cu țesătură densă, ochelari de soare cu protecție UV.
  • utilizați creme cu factor de protecție solară (cel puțin SPF 15, de preferat SPF 30), având grijă să reaplicați din două în două ore și ori de câte ori ieșiți din apă.

Tratamentul arsurilor solare

Este de preferat să avem o atitudine preventivă, însă dacă arsura solară s-a produs, trebuie să luăm măsuri. În primul rând, ne vom hidrata corespunzător printr-un aport crescut de lichide.
La locul arsurii vom aplica loțiuni și creme emoliente.  
Nu este recomandată spargerea bășicilor cu lichid și nici cojirea pielii arse de soare.

Numai la indicația medicului, vom administra medicamente sub formă de creme sau comprimate orale, pentru reducerea durerii și a inflamației.
În unele situații critice, poate fi nevoie de spitalizare.

Echipa medicală Dermatologie:

Dr. Ana Calistru Medic Specialist Dermatologie

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.