Alunițele și melanomul malign (cancerul de piele)

Autor: Dr. Ana Calistru, medic specialist Dermatologie

Alunițele – denumite medical nevi melanocitari – constituie aglomerări benigne ale celulelor care dau pigment pielii (melanocite). Au de obicei formă simetrică, rotundă sau ovalară, marginile regulate, culoare bej sau brună uniformă și cel mai adesea, au mai puțin de 6 mm în diametru. Aceste mici formațiuni maronii, plane sau în relief, apar în general în copilărie și adolescență, atingând numărul maxim între 20 și 30 de ani. Majoritatea persoanelor au pe corp între 10 si 40 de alunițe, dezvoltarea acestora fiind influențată de factorii genetici și de expunerea solară. În majoritatea lor, alunițele sunt inofensive.

Melanomul, pe de altă parte, este o tumoră malignă, constituită din proliferarea necontrolată a melanocitelor. Din păcate, melanomul este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Acesta se poate răspândi în corp sub formă de metastaze și poate duce la deces dacă nu este depistat și tratat în timp util. Când este diagnosticat într-o fază incipientă, melanomul poate fi vindecat prin chirurgie locală.

Cauzele apariției melanomului nu sunt pe deplin înțelese, însă pe lângă factorii genetici, un rol important îl are și expunerea solară intensă de scurtă durată – de exemplu, ieșirile la sfârșit de săptămână, în vacanță și expunerea necontrolată în copilărie.

Melanomul poate să apară fie ca o formațiune nouă, fie prin modificarea culorii, formei sau dimensiunii unei alunițe vechi.
În special în fazele lui inițiale, poate fi confundat cu o aluniță, fapt care întârzie frecvent diagosticul și tratamentul. Reciproca este și ea valabilă – unele alunițe cu aspect atipic te pot alarma. Melanomul crește în dimensiuni de-a lungul timpului, iar culoarea sa poate varia de la negru și brun, până la roz. Pentru a înlătura dubiile,  fiecare persoană trebuie să iși examineze toata suprafața pielii (inclusiv scalpul și zonele mai greu accesibile) o dată pe lună, pentru a detecta la timp orice modificare și să nu permită dezvoltarea neobservată sau ignorată a unui melanom pana la faze avansate.
Regula de evaluare ABCDE ajută la recunoașterea acestei leziuni: Asimetrie, Borduri (margini) neregulate, Culoare neomogenă, Diametru peste 6mm, Evoluție (modificare).

Orice modificare suspectă sau care te neliniștește merită să fie investigată de către medic.

Când e recomandat consultul dermatologic?

  • când apare o aluniță sau pată pigmentată nouă;
  • când o aluniță mai veche se modifică (vezi regula ABCDE) sau provoacă mâncărime, inflamare, zemuire, sângerare, durere.
  • pentru controlul regulat al alunițelor.

Medicul dermatolog va examina cu ajutorul dermatoscopului alunițele suspecte, pentru a stabili dacă este vorba despre o aluniță benignă sau un melanom. Dermatoscopul este un instrument prin care pot fi vizualizate detaliile structurale ale unei alunițe.
Prin examinarea clinică și dermatoscopică,  se stabilește dacă este necesară excizia chirurgicală a formațiunii suspecte, care va fi analizată la un laborator de anatomopatologie.

Echipa medicală Dermatologie:

Dr. Ana Calistru Medic Specialist Dermatologie

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.