Mușcătura de căpușă

Autor: Dr. Ana Calistru, medic specialist Dermatologie

Venirea sezonului cald aduce ieșiri mai frecvente în aer liber (în parc, pe câmp, la pădure). Alături de bucuria timpului petrecut afară apare și riscul, deloc de neglijat, al mușcăturilor de căpușă. Cum reacționăm când ne aflăm într-o astfel de situație și care sunt simptomele care ne dau de gândit? Vă propun să aflăm mai multe.

Riscul de a fi mușcat de o căpușă se manifestă în special din aprilie până în septembrie, când oamenii petrec mai mult timp „la iarbă verde” sau desfășoară activități agricole. Pe lângă transmiterea din vegetația înaltă, căpușele pot trece de pe corpul animalelor (spre exemplu, de pe câini) la om.
În general, mușcătura de căpușă nu este dureroasă și, de multe ori, nu provoacă nici măcar mâncărimi. De aceea, aceasta poate trece neobservată, mai ales dacă se află într-o zonă a corpului mai puțin vizibilă, precum axila, zona inghinală, spate, scalp, în spatele urechilor ș.a.

Căpușele și boala Lyme

Căpușele sunt arahnide parazite, cu dimensiuni de aprox. 3-5 mm, care seatașează de pielea umană pentru a se hrăni cu sânge. Prin mușcătura lor, căpușele pot transmite omului diferite boli, între care și boala Lyme (borelioza), cauzată de bacteria numită Borrelia Burgdorferi.
Pentru ca Borrelia să între în corpul uman, căpușa trebuie să fie purtătoare a acestei bacterii și să stea atașată de piele mai multe ore, în medie 24 h.

Boala Lyme are mai multe stadii. Într-o primă fază, se manifestă la nivelul pielii sub forma eritemului migrator, care apare după 3 – 33 zile (în medie, 7-14 zile) de la mușcătura de căpușă. Eritemul migrator este o pată rotundă sau ovalară roșiatică, cu marginea mai intens colorată, care se dezvoltă centrifug în jurul mușcăturii, cu un diametru ce poate atinge zeci de cm. 

În lipsa tratamentului, pacienții cu boala Lyme pot dezvolta și alte semne și simptome la nivel articular, neurologic, cardiac, care se pot manifesta de la câteva săptămâni și luni, până la ani întregi de la mușcătura de căpușă.

Cum previn riscul de a fi mușcat de căpușă?

Prima recomandare este protecția cu haine lungi atunci când ieșim în spații verzi, alături de utilizarea de repelenți (spray-uri, creme, loțiuni). La încheierea activității în natură, fără amânare, se va examina corpul (de către propria persoană sau cu ajutorul unui membru al familiei) și se vor schimba hainele.
Examinarea pielii trebuie să cuprindă toată suprafața corpului, inclusiv zonele mai greu accesibile, pentru a detecta o eventuală căpușă atașată.

Ce fac dacă am fost mușcat de căpușă?

Căpușa trebuie îndepărtată cât mai repede, pentru a reduce timpul de remanență pe piele și a minimiza astfel riscul de fi infectat cu bacteria Borrelia Burgdorferi.
Ideal și recomandat este să vă prezentați la medic pentru îndepărtarea căpușei în siguranță.
În lipsa acestei posibilități, aceasta poate fi extrasă cu o pensetă fină, evitând traumatizarea pielii sau ruperea căpușei. Căpușa extrasă va fi depozitată într-un recipient închis.

Cât mai curând posibil după extracție, prezentați-vă la medic pentru examinare și eventuale analize de sânge. Este esențială o depistare corectă a riscului pentru boala Lyme, pentru a preîntâmpina complicațiile!
În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate considera necesară administrarea de medicație profilactică sau terapeutică.

Echipa medicală Dermatologie:

Dr. Ana Calistru Medic Specialist Dermatologie

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.