Autor: dr. Ana Calistru, medic primar Dermatologie
Purtarea zilnică a măștilor de protecție a devenit parte din viața noastră, a tuturor, în ultimul an.
Chiar dacă este o necesitate care ne-a intrat în reflex, unele persoane resimt unele neplăceri la nivelul pielii feței, în zonele acoperite de mască.
Cele mai frecvente sunt mâncărimea, dermatita de contact, rozaceea, foliculita, seboreea (secreție excesivă de sebum, tradusă printr-un ten cu aspect uleios) și, mai ales, apariția sau agravarea acneei.
Care este explicația și cum putem gestiona aceste probleme dermatologice?
Acneea relaționată cu masca
Cel puțin o treime din populația tânără a remarcat o corelație între apariția sau agravarea acneei pe fondul purtării măștilor de protecție.
Sunt afectate în special persoanele de sex feminin, cu vârsta sub 40 de ani, cu ten seboreic.
În cazul acestora, acneea se manifestă prin apariția de comedoane închise sau deschise, precum și papule și papulo-pustule, distribuite cu precădere în partea inferioară a feței.
De ce purtarea măștilor favorizează acneea?
Măștile ne protejează prin crearea unei bariere care blochează picăturile de secreții emise atunci când respirăm, vorbim, tușim sau strănutăm.
Bariera menține în spațiul dintre mască și piele și o serie de microorganisme, care găsesc un mediu cald și umed, prielnic pentru înmulțire.
În plus, mediul închis stimulează înfundarea porilor cu resturi celulare și sebum, mecanism care stă la baza apariției comedoanelor.
Umiditatea și fricțiunea dintre piele și materialul măștii contribuie și acestea. Reacțiile dermatologice, inclusiv acneea, apar cel mai frecvent când reutilizăm măștile, fără a le spăla în prealabil.
Cum putem corecta acest tip de acnee?
Există câteva măsuri simple prin care putem să prevenim și să ameliorăm acneea favorizată de măștile de protecție:
- spălarea măștilor reutilizabile după fiecare folosire sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, utilizarea măștilor de unică folosință;
- renunțarea la machiajul tenului în zona acoperită de mască;
- folosirea dermatocosmeticelor non-comedogenice;
- spălarea feței cu un produs neiritant, după ce am ajuns acasă și am scos masca.
Dacă alegem să purtăm o mască din material textil (esențial: cu cel puțin două straturi), e bine ca partea interioară, cea care ia contact direct cu tenul, să fie confecționată dintr-un material natural. Bumbacul este de preferat, în detrimentul fibrelor sintetice (nylon, rayon, polyester), care sunt mai iritante pentru piele.
Și igienizarea măștii este importantă: după cum menționam, masca reutilizabilă necesită spălare după fiecare purtare. Este bine să alegem detergenți eficienți, dar blânzi cu pielea sensibilă, să renunțăm la balsamul de rufe și să ne asigurăm că am clătit masca temeinic.
Măștile de uz medical, de unică folosință vor fi înlocuite frecvent, după cel mult patru ore de purtare continuă sau atunci când devin umede.
La fiecare patru ore de utilizare, ar fi de preferat să ne scoatem masca timp de cincisprezece minute, dacă situația ne permite.
Putem face asta numai în condiții de distanțare fizică, în aer liber, la o distanță de cel puțin doi metri de alte persoane, având grijă să ne spălăm mâinile înainte de a scoate masca.
Protecția respiratorie rămâne extrem de importantă în limitarea răspândirii virusului SARS COV-2, de aceea purtarea măștilor va însoți în continuare rutina noastră zilnică.
Dacă situația scapă de sub control și acneea nu poate fi redusă, e recomandat să apelăm la dermatolog, pentru a descoperi care sunt soluțiile terapeutice potrivite.
Despre cauzele apariției acneei, tipurile de leziuni și cum se tratează poți citi în articolul realizat de dr. Ana Calistru, medic primar Dermatologie.
Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.