Vitamina D – ce beneficiu are în afecțiunile alergice?

Vitamina-D

Vitamina D este un nutrient important și un hormon pe care îl secretă organismul uman.
Aceasta este responsabilă de creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și fosfatului. Pentru corpul nostru, cei mai importanți compuși ai săi sunt vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol).

Soarele – prieten și dușman

Așa cum probabil știi deja, vitamina D este produsă de piele în urma expunerii la soare.
Intensitatea soarelui este maximă în anotimpul de vară, în lunile iunie și iulie, însă, pentru a intra în circulația sângelui, vitamina D are nevoie de o perioadă de două-trei luni.
De aceea, nivelul maxim din corp este atins abia în luna septembrie. Multe persoane* au un deficit de vitamina D, iar cercetătorii cred că acesta este o urmare a stilului de viață modern: mai mult timp petrecut în interior, mai puțină expunere la soare și o utilizare frecventă a cremelor cu factor de protecție.
Aceste obiceiuri, alături de precauția față de radiațiile UV care pot cauza cancerul de piele, reprezintă explicația pentru scăderea producției de vitamina D din pielea multor persoane.
Deficitul mai poate fi cauzat și de unele afecțiuni, precum bolile renale, hepatice, intestinale.

*În țările vestice, până la 50% dintre persoane au un nivel insuficient de vitamina D, iar până la 10% prezintă chiar o deficiență.

Surse alimentare de vitamina D

Vitamina D se găsește în mod natural în numai câteva alimente:

  • pește gras: somon, sardine, hering, macrou, ulei de pește, ulei de ficat de cod;
  • gălbenuș de ou;
  • alimente îmbogățite cu vitamina D (de exemplu, cerealele).

Ce spun cercetătorii

În ultimele două decenii, interesul lumii științifice medicale pentru vitamina D a crescut treptat, fiind efectuate mai multe cercetări pentru a stabili rolul acesteia în dezvoltarea afecțiunilor alergice.
Suplimentarea de vitamina D a fost evaluată ca fiind benefică pentru tratarea alergiilor, dar nu toate studiile atestă acest lucru.

Pe lângă rolul său binecunoscut în sănătatea osoasă și în metabolismul calciului, observații recente au sugerat un posibil rol de imunomodulator în afecțiunile alergice, inclusiv în astm. S-a sugerat că vitamina D are un rol de prevenție pentru diverse alergii. Cele mai recente studii subliniază că vitamina D joacă un rol important în funcția și reglarea sistemului imunitar.
Se pare că există o relație între nivelurile scăzute de vitamina D și apariția afecțiunilor alergice. Anafilaxia la diverși factori (alimente, medicamente, înțepături de insecte) apare cu o rată mai mare în zonele cu expunere scăzută la soare (climatul nordic).
Unele observații arată că suplimentarea de vitamina D la femeile însărcinate a redus semnificativ apariția astmului și a altor afecțiuni alergice la copii.

Multe lucrări științifice sugerează că deficitul de vitamina D este des întâlnit, într-o măsură în care nu afectează neapărat sănătatea oaselor, ci sistemul imunitar.

În concluzie

În ultimii ani, cercetătorii au fost preocupați să stabilească efectele vitaminei D și rolul acesteia în diverse boli. În plus, au încercat să determine efectul acesteia asupra sistemului imunitar și, în special, asupra afecțiunilor alergice.
Alergiile sunt tot mai frecvente și se pare că vitamina D ar putea duce la un tratament inovator al acestora.
În plus, pe lângă rolul său bine documentat în metabolismul osos și rahitism, vitamina D este acum recunoscută ca imunomodulator. Cu toate acestea, încă există date contradictorii cu privire la rolul acesteia în afecțiunile alergice.

În același timp, autoadministrarea de vitamina D poate duce la supradozaj, iar unul dintre efectele secundare principale este litiaza renală (pietrele la rinichi).
Metabolismul vitaminei D este lent, de aceea efectele supradozajului pot să apară la câteva săptămâni distanță după încetarea curei.
Din acest motiv, e important să discuți cu medicul specialist înainte de a lua orice supliment de vitamina D.

Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.