Autor: dr. Ana Calistru, medic primar Dermatologie
Acneea constituie o problemă dermatologică întâlnită atât la adolescenți, cât și la adulți.
Leziunile acneice se observă în special la nivelul feței, însă pot afecta și zona trunchiului (spate, umeri). Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, acneea are un important impact psihologic, deoarece afectează imaginea persoanei prin leziunile din fazele active sau prin cicatricile care pot rămâne pentru restul vieții.
În același timp, acneea poate fi uneori o manifestare a unor dezechilibre semnificative la nivelul altor organe, care trebuie diagnosticate și corectate.
De ce apare acneea
Printre cauzele numeroase ale acneei, menționăm:
- modificările hormonale specifice adolescenței, cele întâlnite în sarcină sau care însoțesc patologii endocrinologice. În aceste contexte, glandele sebacee sunt stimulate să producă mai mult sebum, o substanță lipidică densă care, în cantități normale, protejează pielea de factorii externi și o păstrează hidratată. În cazul unei hiperproducții de sebum însă, orificiile glandelor sebacee se obstrucționează și apare acneea.
- factorii genetici – pacienții cu forme severe au de multe ori rude de gradul întâi cu probleme similare.
- alimentația de tip occidental, cu indice glicemic crescut (dulciuri, snacks-uri, produse de fast-food ș.a.), poate agrava sau prelungi o acnee preexistentă.
- administrarea medicamentelor: corticoizi aplicați sub formă de creme sau administrați pe cale orală sau endovenoasă, izoniazida, steroizi anabolizanți (pentru dezvoltarea musculară) ș.a.
- greșeli în rutina zilnică de îngrijire a tenului: curățarea excesivă, aplicarea de creme sau produse de machiaj care obstrucționează porii și predispun la formarea de comedoane.
Acneea este caracterizată prin mai multe tipuri de leziuni:
Comedoane. Acestea se formează prin acumularea sebumului și a detritusului celular (celule moarte) în pori.
- Comedoanele deschise („punctele negre”) apar prin blocarea porilor deschiși, iar aspectul închis la culoare al acestora este dat de oxidarea la contact cu aerul.
- Comedoanele închise („punctele albe”) apar atunci când porii în care se formează nu au comunicare cu exteriorul. Aceste leziuni pot fi subtile, evidențiindu-se mai bine prin palpare sau prin întinderea pielii și examinarea cu lumina laterală. Au o textură ușor fermă și nu pot fi extrase decât în cabinetul medicului dermatolog.
Papule. Acestea sunt leziuni inflamate, ca niște puncte roșii proeminente.
Pustule. Cunoscute popular sub denumirea de „coșuri”, au conținut alb-gălbui.
Noduli. Sunt leziuni de dimensiuni mai mari, umflate și roșiatice, dureroase, care se formează într-un strat mai profund al pielii.
Pseudochisturile sunt umflături adânci, pline cu lichid purulent sau sero-sanguinolent. Spre deosebire de chisturile adevărate, nu sunt căptușite de un perete bine definit numit capsulă.
Majoritatea pacienților au cel puțin 2 tipuri dintre leziunile descrise mai sus.
Acneea nodulo-chistică este forma cea mai severă, dificil de tratat și cu cel mai mare risc de a lăsa cicatrici pe termen lung.
Pe lângă aceste leziuni primare, active, observăm și pe cele secundare acestora: mici eroziuni (zgârieturi) rezultate în urma manevrării leziunilor primare de către pacient, pete roșii sau castanii și cicatrici.
Cum se tratează acneea
Soluțiile terapeutice sunt multiple și se adaptează tipului de leziuni active, gradului de afectare, cât și particularităților fiziologice (adolescență, sarcină) și stării de sănătate ale pacientului.
Terapia acneei are ca obiective reducerea excesului de sebum, dispariția leziunilor active și prevenirea formării de cicatrici.
Tratamentele utilizate în acnee se împart în două mari grupe: locale și sistemice.
Tratamentul local poate consta în produs aplicat la nivelul pielii (creme dermatocosmetice sau medicamentoase), extracția comedoanelor efectuată sub anestezie topică, peeling, injecție intralezională de corticoid ș.a.
Tratamentul sistemic presupune medicație administrată pe cale orală – izotretinoina, antibiotice antiacneice, tratament hormonal, suplimente alimentare. Sezonul de toamnă – iarnă este potrivit pentru toate tipurile de tratamente antiacneice, deoarece lipsește riscul de fotosensibilitate din sezonul însorit.
În imaginile de mai jos puteți vedea rezultatul obținut de una dintre pacientele noastre, care a beneficiat de tratamentul local al acneei.
Tratând acneea corect și la timp, se reduce riscul stresului emoțional și al cicatricilor definitive.
Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.