Copiii și vizita la stomatolog – cum învingem teama

Copiii si vizita la stomatolog

Obiceiurile bune de igienă dentară se formează în copilărie. Ca părinți, e important să-i ghidăm pe copii să dezvolte o atitudine sănătoasă față de mersul la dentist, fără frică și prejudecăți.
Iar în calitate de medici stomatologi, avem responsabilitatea nu doar să tratăm, ci să înțelegem nevoile celor mici.
Când e momentul potrivit pentru prima vizită la dentist? Cât de des bifăm controalele de rutină? Cum îi obișnuim pe copii cu tratamentele dentare? Să descoperim împreună răspunsurile.

Prima vizită la dentist

Chiar dacă poate părea devreme, prima vizită la dentist a copilului trebuie să aibă loc în primele 6 luni de la apariția primilor dințișori, de regulă în jurul vârstei de un an. În această perioadă de dezvoltare, copiii încep să consume și alimente solide, care pot conduce la apariția cariilor. O altă problemă frecventă care poate fi depistată acum este demineralizarea dinților.
La prima consultație, medicul examinează dinții de lapte, gingiile și maxilarul, evaluează dezvoltarea și le explică părinților cum se realizează corect igiena orală la această vârstă.
Pentru ca această întâlnire să decurgă lin, le recomandăm părinților să programeze consultația dimineața, când copiii sunt mai odihniți și mai receptivi. Un sistem de purtare care permite bebelușului să rămână aproape de părinte pe durata examinării poate fi de mare ajutor pentru a-i menține calmul.

Vizitele periodice la dentist

Ca și în cazul adulților, copiii trebuie să viziteze stomatologul la fiecare 6 luni, pentru ca orice problemă să poată fi depistată precoce și tratată.
Chiar și copiii mici, de sub doi ani, pot dezvolta carii – de la așa-numitele carii de biberon, care apar din cauza contactului prelungit cu lichide bogate în zahar (inclusiv laptele și formulele de lapte), până la cele cauzate de o igienă incorectă. Ignorate, cariile celor mici evoluează rapid și pot afecta dentiția definitivă.

Un studiu desfășurat de Societatea de Stomatologie Estetică din România arată că 83% dintre copiii cu vârsta de 6 ani au carii.
Între 6 și 12 ani este perioada în care încep să se dezvolte dinții permanenți, așa că e mai important ca oricând să nu sărim peste niciun consult stomatologic. Pe lângă carii, acum pot fi observate problemele cu alinierea și spațierea dinților și o ocluzie (mușcătură) dentară incorectă, care pot fi rezolvate mai ușor și mai rapid cu cât sunt descoperite mai devreme.

Cum gestionăm vizita la dentist a copiilor de vârstă preșcolară și școlară

Pentru a clădi o relație de încredere între copii și medicul stomatolog, e necesar ca părinții să adopte o atitudine sinceră față de copii, să îi considere parteneri egali de conversație și să controleze mesajele transmise copilului.
De ce e bine să ții cont:

 • copiii învață prin imitare – dacă ne văd că avem grijă de dinții noștri și mergem la medic periodic, vor accepta mai ușor să facă la fel. O metodă de acomodare este să participe la controalele de rutină ale părinților, pentru a se familiariza cu atmosfera cabinetului dentar.
 • un părinte temător față de dentist îi poate transmite anxietatea și copilului, chiar dacă fără intenție. Evită să le povestești copiilor despre dureri de dinți sau eventuale experiențe traumatizante. Concentrează-te pe o descriere obiectivă a felului în care arată medicul stomatolog, cum e îmbrăcat, ce ustensile are, ce sunete și lumini sunt în cabinet.
  În ziua consultației, păstrează-ți calmul și zâmbetul.
 • chiar dacă obiectivul este să risipim teama copiilor de dentist, e bine să rămânem sinceri și să nu le creăm false așteptări. Încurajările și formulările pozitive sunt de preferat: „nu o să doară” poate fi înlocuit de „e posibil să doară puțin, dar dintele va fi adormit, iar tu ești foarte puternic.”
  Înaintea unei extracții, explică-i copilului că probabil va fi neplăcut, dar asigură-l de sprijinul tău și de faptul că medicul este răbdător și atent.
  Dacă cel mic este mințit că va fi distractiv, dar de fapt va simți disconfort, își va pierde încrederea în bunele noastre intenții.
 • joaca este un alt instrument prin care copiii mici pot fi obișnuiți cu procedurile dentare. Înainte de consultație, citește-le copiilor povești sau uitați-vă la desene animate cu eroi care merg la dentist. Încearcă inclusiv jocuri de rol, în care să preiei rolul dentistului și să examinezi „dinții” unei jucării, cu o lanternă. Dacă e cazul, jucăria preferată poate însoți copilul în ziua consultației, pentru a-i oferi confort și familiaritate.
 • stabilește vizita la dentist într-un moment al zilei în care copilul este odihnit, sătul și alocă suficient timp, pentru a nu-l grăbi și agita pe drum.

Pe lângă toți acești pași, e important să alegi o clinică cu specialiști dedicați sănătății dentare a copilului, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.
La Centrul Medical Invent, copiii sunt evaluați și tratați de dr. Ștefana Iurea, medic stomatolog cu formare în Pedodonție.

Programează o consultație folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.