Afecțiunile ORL în sezonul rece

ORL

Cu iarna în plină desfășurare, este posibil ca tu sau cineva iubit să fiți expuși la o problemă otorinolaringologică (ORL), fie că este vorba de o răceală severă, o durere în gât sau un caz serios de gripă. Odată cu vremea rece, imunitatea scade treptat și riscul de a dezvolta un fel de afecțiune a căilor respiratorii superioare (CRS) crește.

Răceala

De obicei cauzată de o infecție virală, „răceala obișnuită” se manifestă în mai multe moduri diferite, în funcție de tipul de virus care îți atacă sistemul respirator. Mai devreme sau mai târziu, toată lumea răcește. Există multe păreri populare referitor la motivele pentru care răcim – ieșirea afară cu părul umed, schimbările rapide ale temperaturilor exterioare etc. Cu toate acestea, în realitate, răceala este cauzată de virusuri.

Întrucât o serie de virusuri diferite pot fi responsabile pentru ceea ce numim „răceală”, există moduri variate în care se poate manifesta infecția virală, inclusiv: o supraabundență de mucus produs în cavitățile nazale și în piept, gât iritat, urechi înfundate, chiar dureroase, ochi umezi, cefalee, tuse. Cel mai bun mod de a preveni contactarea răcelii este spălarea mâinilor. Spală frecvent și bine mâinile cu dezinfectant pentru mâini sau apă și săpun, clătește-le și usucă-le bine. Învăță-i pe copii să facă la fel.

Cum tratăm răceala

Deoarece răceala obișnuită este o infecție virală, nu există multe modalități de a aborda terapeutic cauza simptomelor. Cu toate acestea, pentru că organismul pierde adesea un volum mare de apă în încercarea de a combate infecția, menținerea hidratării te poate ajuta să îți revii mai repede. Ceaiul și odihna la pat sunt întotdeauna recomandate, alături de medicația simptomatică (antiinflamatoare, decongestionante nazale – pe termen scurt, dropsuri pentru gât).
De obicei, simptomele de răceală pot fi ameliorate și putem încerca să prevenim complicațiile, iar dacă apar, să le tratăm corespunzător.
Dacă însă simptomele persistă mai mult de una – două săptămâni ori dacă apar complicații, este bine să contactezi un specialist ORL.

Una dintre cele mai obișnuite, dar totuși problematice acuze în timpul iernii, este durerea în gât. Întrucât o durere în gât descrie mai degrabă un simptom decât o boală specifică, este dificil să se diagnosticheze cauza disconfortului fără un consult de specialitate.
Este important să stabilești sursa durerii în gât, indiferent dacă a fost cauzată de o infecție virală, infecție bacteriană sau o iritație pe fondul expunerii la diverși iritanți (temperaturi extreme, reflux gastric), fiecare cauză necesitând o abordare terapeutică diferită.

Răceala la copii

Copiii reprezintă o categorie specială de pacienți. În cazul lor, o complicație a răcelii obișnuite este bronșiolita, o afecțiune respiratorie care apare în plămânii sugarilor și copiilor mici.
Este un fenomen obișnuit: atunci când sugarii și copiii mici sunt expuși pentru prima dată la un virus respirator, un sfert până la aproape jumătate dintre ei vor prezenta semne de bronșiolită sau pneumonie.

Simptomele timpurii ale bronșiolitei se pot prezenta ca o răceală obișnuită, cu un nas congestionat și cu secreții, o ușoară tuse și o febră moderată. Cu toate acestea, simptomele se agravează și pot include: respirația șuierătoare, modificarea mișcărilor toracice în timpul respirației, tuse accentuată.

În cazul în care copilul tău dezvoltă aceste simptome și începe să nu mai mănânce ori să bea sau are probleme cu respirația, contactează imediat medicul pediatru.
Pentru copiii mai mici de șase luni, poate fi necesară spitalizarea – majoritatea lor se recuperează în una sau două săptămâni.

Gripa

„Regina” bolilor din sezonul rece este gripa, care intra tot în categoria virozelor.
Gripa este o infecție virală gravă, contagioasă, care atacă sistemul respirator. De obicei, pentru o persoană sănătoasă, simptomele gripei se rezolvă fără complicații. Cu toate acestea, boala prezintă un mare pericol pentru cei foarte tineri, cei foarte bătrâni sau cei a căror sănătate este compromisă de boli cronice, precum bolile de inimă sau astmul.

Spre deosebire de virusurile obișnuite, virusurile gripale suferă mereu mutații. În fiecare sezon circulă alt genotip pentru care nu avem imunitate dezvoltată, de aceea este necesar să ne imunizăm anual cu un vaccin potrivit tulpinilor virale circulante.
Deși injecțiile sunt neplăcute, este important să le facem; nu numai pentru propria sănătate, ci și pentru a preveni răspândirea acestei boli cu potențial letal.

Gripa își intră în drepturi de obicei între lunile decembrie și martie. Deși este cauzată de un virus și nu este o consecință directă a vremii reci, oamenii încă sunt mai predispuși să se îmbolnăvească în timpul iernilor. Te-ai întrebat vreodată de ce?

Iată trei posibile cauze și cum le poți evita:

  • Imunitatea

Imunitatea este capacitatea organismului de a se proteja de agenți străini, cauzatori de boli. Pentru un corp sănătos, este important să menții un sistem imunitar sănătos. Un sistem imunitar compromis înseamnă că organismul este vulnerabil la toate bolile.
Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că motivul creșterii frecvenței bolii în timpul iernii era un sistem imunitar compromis. Nu a existat nicio dovadă științifică pentru acest fapt și oamenii au considerat că este un mit; până de curând, când un studiu a dovedit că temperaturile reci ar putea slăbi sistemul imunitar.
Conform acestui studiu, în timpul iernii, temperatura din nas scade. Temperatura scăzută din nas constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea virusului gripal. De asemenea, slaba asimilare a vitaminei D din cauza expunerii reduse la lumina soarelui este în legătură cu un sistem imunitar deprimat.
Astfel, o modalitate de a evita gripa în această iarnă este de a stimula sistemul imunitar. O dietă bogată în vitamine, minerale și fluide poate face minuni în acest sens. Și un somn suficient îți poate aduce beneficii în plus.

  • Proximitatea

Un alt motiv pentru care mulți oameni fac gripă în timpul ierni este proximitatea. În sezonul rece, oamenii petrec de obicei mai mult timp în interior și interacționează cu persoane care ar putea fi deja bolnave. Respirarea aceluiași aer ca bolnavii aflați în imediata apropiere crește considerabil șansa de a lua gripa.
O strategie bună pentru a evita transmiterea virală este de a minimiza contactul fizic cu persoanele bolnave. De asemenea, este o bună practică să nu se împartă aceleași tacâmuri și pahare, mai ales când una dintre persoane are simptome sugestive.

  • Condiții mai bune pentru virus

Iarna, vântul este uscat, iar vremea este rece, condiții identificate de oamenii de știință ca fiind ideale pentru dezvoltarea virusului gripal: acesta crește mai repede și are o durată de viață mai lungă.
Picături mici de salivă care transportă virusul sunt eliberate în aer atunci când strănutăm sau tușim. Pentru că nu sunt suficient de grele pentru a cădea, aceste picături rămân în aer. În timpul iernii, condițiile atmosferice fac ca aceste picături să rămână în aer mai mult timp, fapt ce crește șansa ca acestea să fie inhalate de alte persoane.

Manifestările gripei

Simptomele gripei variază ca intensitate și pot provoca de la un ușor disconfort, până la simptomatologie care să pună în pericol viața pacientului, necesitând chiar spitalizare.
Printre cele mai frecvente simptome ale gripei:

  • secreții și/sau obstrucție nazală;
  • dureri în tot corpul, inclusiv dureri de cap;
  • tuse și/sau durere în gât;
  • febră și frisoane;
  • oboseală generală.

Dacă ai gripă și te afli într-una dintre categoriile de risc (copii, vârstnici, persoane cu sistem imunitar compromis), consultă imediat medicul de familie.
Dacă ești în general sănătos și ai gripă, odihnește-te și bea multe lichide. Rămâi acasă pentru a nu transmite și altora virusul, iar, la primele semne de agravare, contactează medicul.

Consecințele bolilor specifice sezonului rece asupra căilor respiratorii superioare

Atât răceala obișnuită, cât și gripa se manifestă la nivelul căilor respiratorii superioare. Simptomele sunt de obicei de natură inflamatorie, ca urmare a infecției virale.

Simplificat, căile respiratorii superioare sunt alcătuite din fosele nazale, faringe și laringe, iar de nas sunt strâns legate sinusurile feței și urechile, prin faptul că aceste două structuri își drenează secrețiile la nivelul diferitelor puncte cheie din cavitățile nazale.
De aici și alăturarea studiului celor trei organe – nas, gât și urechi – de către o singură specialitate, otorinolaringologia (ORL), care conține trei mari subspecialități: otologia (urechile), rinologia (nasul) și laringologia (gâtul).  

Astfel, inflamațiile mucoasei nazale (denumite general rinite) ce apar foarte des în sezonul rece în contextul virozelor, pot duce foarte ușor la afectarea urechilor, sinusurilor și a gâtului.   

  • Sinuzitele (inflamații ale mucoasei sinusurilor paranazale) și otitele medii (inflamații ale mucoasei urechii medii și ale timpanului) sunt strâns legate de o afecțiune a nasului, întrucât drenajul sinusurilor și al urechilor are loc la nivelul foselor nazale.
  • Faringitele (inflamația mucoasei gatului) și laringitele (inflamațiile laringelui, organul vorbirii) sunt, de asemenea, legate de o obstrucție nazală – prin respirația pe gură, care nu este fiziologică și prin secrețiile care se scurg de la nivelul foselor nazale în posterior, pe gât (rinoree posterioară).

Orice inflamație este caracterizată de o fază acută, care se poate vindeca complet cu sau fără tratament. Dacă însă acest proces de vindecare nu se realizează complet, aceste afecțiuni se cronicizează și devin o suferință pe termen lung.
Neglijată o perioadă lungă de timp, o asemenea afecțiune duce la modificări ce pot să nu mai răspundă la un tratament medicamentos, astfel că o problemă inițial banală poate impune o rezolvare chirurgicală.

Bineînțeles, în contexul bolilor sezoniere, inflamațiile se asociază cu alte patologii preexistente: deviații de sept, alergii rinosinusale, hipoacuzii accentuate de otite medii, laringite și faringite cronice acutizate prin fenomenul de rinoree posterioară.
Toate acestea cresc riscul de dezvoltare a complicațiilor, care afectează calitatea vieții și o pot pune chiar în pericol.

Important: o problemă din sfera ORL care trenează mai mult de o lună și care este pusă pe seama unei răceli după care ne recuperăm mai greu poate ascunde adeseori o patologie mai mult sau mai puțin serioasă. Spre exemplu, o disfonie (răgușeală) care evoluează de mai mult de o lună trebuie neapărat investigată de un specialist ORL. Acesta poate exclude o eventuală tumoră malignă la nivelul laringelui, fiind cunoscută importanța diagnosticării cât mai precoce a cancerelor.

Răceală, gripă sau coronavirus?

În situația epidemiologică actuală, orice tuse sau strănut ne poate ridica suspiciunea unei infecții cu SARS-COV2. Dacă prezinți simptomele enumerate în acest articol, sfatul nostru este să te adresezi unui medic ORL, pentru un diagnostic precis și tratament adecvat.
Te poți programa la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe acestă pagină.

În cazul în care ai simptomele specifice pentru Covid-19 (febră, pierdere de gust și miros, obstrucție nazală, tuse), îți recomandăm să efectuezi un test PCR.
Este bine ca un rezultat negativ să fie urmat de o consultație ORL, pentru a primi un tratament cât mai eficient pentru manifestările cu care te confrunți.

Articol redactat de Dr. Dragoș Palade, Medic Primar ORL în cadrul Centrului Medical Invent. 

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.