Alergiile din preajma sărbătorilor de iarnă și ce le poate declanșa

Alergiile din preajma sarbatorilor

Este o perioadă specială a anului, când petrecem alături de cei dragi nouă multe momente aparte.
Pentru persoanele care suferă de alergii însă, anotimpul festiv aduce și un întreg set de riscuri potențiale, adesea ascunse.
Află în continuare care sunt acestea și în ce fel pot fi prevenite.

Factori de risc ce pot provoca alergii pe durata sărbătorilor de final de an

Familiile din întreaga lume împodobesc bradul de Crăciun pentru a marca începutul sărbătorilor.
Toată lumea iubește aroma specifică a bradului natural, dar prezența coniferului în casă poate provoca reacții alergice. S-ar putea crede că mirosul particular și aromat al bradului declanșează alergiile.
Este parțial adevărat; terpenele (compuși chimici cunoscuți pentru mirosul natural al bradului) pot fi și acestea factori iritanți pentru o persoană alergică, însă bradul natural mai conține polen și spori stabiliți pe trunchi și ramuri în timpul dezvoltării lui în natură.
Specii precum pinul pot colecta o cantitate mai mare de polen, care nu provine neapărat de la copacul în sine, cât de la alte plante prezente în mediul unde s-a dezvoltat.
Numărul sporilor de mucegai poate chiar continua să crească, odată ce bradul este plasat în interior. Sporii sunt invizibili ochiului liber, plutesc în aer precum polenul, iar expunerea poate crește câtă vreme păstrăm bradul în locuință.

Frunzele căzute, aflate în descompunere, pe care le aducem în casă pe talpa încălțămintei sau pe haine, reprezintă o altă sursă frecventă de mucegai.

O decorațiune obișnuită în preajma Crăciunului este planta de interior Poinsettia sau Crăciunița.
Pentru că este înrudită cu arborele de cauciuc, aceasta ar putea cauza probleme persoanelor alergice la latex sau cauciuc.
Reacțiile alergice pot fi cauzate și fără contact direct, prin intermediul unui animal de companie.

Brazii artificiali
pot reprezenta de asemenea un factor alergenic, dacă sunt pulverizați cu substanțe chimice – cum sunt cele care imită zăpada artificială.

Toată lumea iubește o locuință amenajată festiv, dar alergenii pot sta ascunși și în decorațiuni. Indiferent dacă acestea sunt expuse sau depozitate pentru o perioadă mai lungă de timp, ele pot deveni „casă” pentru acarienii de praf. Atunci când decorațiunile sunt depozitate necorespunzător luni de zile în poduri, mansarde sau beciuri, acestea tind să adune praf sau chiar mucegai, ceea ce poate provoca reacții alergice.

În lipsa miresmei plăcute de brad natural, recugem uneori la bețișoare parfumate, lumânări parfumate sau potpourri. Pentru unele persoane, parfumul (deși nu este un alergen în sine) este un iritant și poate declanșa simptomele unei alergii.

Cum prevenim alergiile de sărbători

Dacă ai un istoric de alergii sau doar vrei să fii precaut, îți recomandăm câteva măsuri necomplicate:

  • înainte de a aduce bradul natural în casă, scutură-l bine pentru a scăpa de polen. Poartă mască și mănuși. Poți folosi și o suflantă de frunze sau îl poți spăla sub un jet de apă înainte de a-l instala. Dacă transporți bradul acasă în mașină, călătoria în sine ar trebui să elimine majoritatea polenului.

  • asigură-te că bradul este complet uscat înainte de a-l aduce înăuntru. Mucegaiul iubește zonele umede. Dacă ai un purificator de aer, ideal este să-l pornești în aceeași cameră cu copacul; acest lucru ar trebui să reducă o anumită expunere la sporii de mucegai.
    Dacă reacțiile alergice reprezintă o mare problemă pentru tine, ia în considerare să păstrezi bradul la interior pentru o perioadă scurtă de timp sau să îl montezi afară, în curte.

  • păstrează ornamentele de Crăciun învelite în hârtie în cutii sigilabile sau cu capac. Dacă ai posibilitatea, despachetează ornamentele într-o zonă exterioară și șterge-le înainte de a le monta, pentru a îndepărta praful. Folosește altă hârtie când le împachetezi la loc.
  • dacă ești alergic la polenul de brad sau pin, bradul artificial e o opțiune bună.
    Te sfătuim însă să îl depozitezi atent: într-un loc uscat –  într-o pungă sau o cutie sigilată, ferit de praf și umezeală.


Urmând acești pași, poți avea o casă antialergică și, în același timp, decorată în spiritul de sezon, pentru sărbători frumoase și ferite de neplăceri. Dacă simptomele tale alergice te îngrijorează, ia legătura cu medicul alergolog.

Te poți programa la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.