Testarea alergologică cutanată de tip prick

Autor: Dr. Irina Alexandru, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică


A afla la ce ești alergic reprezintă un prim pas important în stabilirea unui tratament eficient pentru simptomele neplăcute care te deranjează.
Alergiile la diverse substanțe (de la polen, mucegaiuri, diverse alimente și până la medicamente și substanțe chimice) sunt o afecțiune tot mai frecventă. Pentru a te informa pe acest subiect, te invităm să citești și despre alergiile sezoniere și să afli când e cazul să ceri părerea unui medic alergolog.

Testele alergologice de tip prick, împreună cu analiza istoricului tău medical, pot confirma dacă anumite simptome/semne sunt cauzate de alergii. 

De ce este indicată testarea prick

Testarea de tip prick este o metodă esențială de diagnostic a reacțiilor alergice imediate (care se dezvoltă în câteva minute de la expunerea la alergen), dacă ai rinoconjunctivită, astm cu componentă alergică, urticarie, anafilaxie, dermatită atopică, alergii la alimente sau la medicamente.

Aceasta este indicată când se dorește confirmarea sensibilizării la un anumit alergen sau/și pentru inițierea imunoterapiei (terapia alergen specifică).

Testarea de tip prick este întotdeauna orientată de istoricul medical și de o anamneză cât mai completă, pentru a putea face o selecție a alergenelor ce urmează a fi testate. Astfel pot fi identificate alergii la polenuri, mucegaiuri, păr de animale, acarieni din praful de casă și alimente.

Testele sanguine alergen specifice (IgE specifice) pot fi efectuate în același scop, însă sunt mai costisitoare și mai puțin sensibile și specifice, iar rezultatele durează mai mult timp. Acestea se vor efectua în cazul în care ai anumite contraindicații pentru a efectua testarea cutanată.

Testarea prick este dureroasă?

Testarea nu este dureroasă. Se efectuează prin o ușoară înțepare a pielii cu un tip special de ace sterile, numite lanțete. Vârful acestora abia pătrunde prin suprafața pielii, trecând printr-o picătură de extract alergenic, fără a provoca sângerare. Cel mult, vei simți un ușor disconfort.

Cine poate efectua testarea prick?

Atât adulții, la care testarea se face pe antebraț, cât și copiii, la care testarea se face fie pe partea superioară a spatelui, fie pe antebraț.
Testarea poate fi efectuată inclusiv la sugari.

Cât durează testarea alergologică și când primesc rezultatul?

Testarea durează aproximativ 20 de minute, iar interpretarea rezultatelor se face pe loc.

Există riscuri la testarea prick?

Orice testare medicală implică anumite riscuri. În acest caz, simptomele de alergie pot apărea în timpul testării sau la puțin timp după efectuarea acesteia. Cele mai frecvente simptome sunt mâncărimea (pruritul) și umflarea pielii (papula) la locul înțepăturii. Riscurile unei reacții alergice severe sunt foarte mici, dar există. Din acest motiv, testarea trebuie efectuată numai de către medicul alergolog, într-o unitate medicală care dispune de echipamentul de urgență adecvat.

Ce mai trebuie să știu despre testarea prick?

Acest tip de teste sunt cele mai sigure pentru diagnosticarea unei alergii la alergenele de mediu (din aer). Diagnosticul alergiilor alimentare poate fi mai complicat și sunt utilizate teste suplimentare pentru un diagnostic care să ofere certitudine.

Repetarea testării poate fi necesară pentru a detecta noi sensibilizări, mai ales la copii, atunci când simptomele se schimbă sau în cazul în care sunt suspectate noi alergene din mediu.

Poți afla mai multe detalii despre testarea de tip prick printr-o consultație la medicul alergolog.

Programează-te la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.