Ce este un medic alergolog și cum te poate ajuta?

Autor: dr. Irina Alexandru, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică

Un medic alergolog – imunolog (denumit în mod obișnuit alergolog) este instruit pentru a diagnostica, trata, gestiona și preveni alergiile, astmul și tulburările imunologice, inclusiv tulburările de imunodeficiență.

Medicul alergolog nu se ocupă cu o singură afecțiune – spectrul bolilor alergologice și imunologice variază de la cele comune la cele foarte rare, acoperind toate vârstele (atât adulți, cât și copii) și cuprinzând diferite sisteme de organe.

Spre deosebire de o răceală, afecțiunea alergică nu este o problemă în care îți spui că „treci peste”, ci este una de lungă durată, cronică. Un medic alergolog poate reduce durata simptomelor pe termen lung sau chiar trata cauza alergiei, ajutându-te să îți regăsești confortul și siguranța în contexte care nu pun probleme persoanelor sănătoase.

Ce face medicul alergolog

  • sprijină pacienții cu astm cu instrumente pentru un control mai bun asupra afecțiunii, cu o îmbunătățire semnificativă a calității vieții;
  • oferă acces la teste specifice, precum testarea cutanată prick, testarea cutanată patch, imunoterapia alergen specifică ( „vaccin de desensibilizare”), educația de prevenție și consiliere;
  • pacienții tratați de alergologi sunt mai puțin susceptibili să fie internați la spital, se prezintă mai puțin în serviciile de urgență, necesită mai rar tratament cu corticosteroizi orali sau utilizează mai puțin sprayul inhalator „la nevoie” și sunt mai capabili să își gestioneze zilnic afecțiunea.

Când să mergi la alergolog

Așa cum probabil știm cu toții, când e vorba de sănătate, mai devreme însemnă mereu mai bine. Adresează-te unui medic alergolog de la primele semne care ridică suspiciunea unei alergii.
Există soluții pentru a afla exact ce anume îți provoacă simptomele, pentru a gestiona reacțiile și a trăi mai bine.
În acest articol poți citi mai pe larg care sunt manifestările și situațiile în care e recomandat să consulți medicul alergolog.

Cum să te pregătești pentru consultația la alergolog

Analiza istoricului tău medical e o parte importantă a consultației alergologice. Vizita la medic nu necesită o pregătire specială, însă este de mare ajutor ca înainte de programare, să faci un scurt „inventar”. Când ai observat primele simptome neplăcute? Ai bănuieli ce ar fi putut cauza simptomele? Ai urmat sau urmezi un tratament medicamentos?
De asemenea, poți aduce orice document medical relevant.

Important de reținut

Alergiile sunt afecțiuni cronice, care pot să apară în orice moment al vieții, afectând atât confortul, cât și siguranța pacientului alergic. Acestea necesită o consiliere medicală adecvată, tratament și monitorizare pe termen lung.

Specialistul alergolog este cel mai bine calificat medical pentru a reduce și gestiona simptomele afecțiunii alergice, indiferent de vârstă.


Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081 
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.