Autor: Dr. Irina Alexandru, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică
Atunci când ai o alergie, sistemul tău imunitar reacționează la ceva care este bine tolerat de alte persoane. Adică devine mai sensibil și are reacții exagerate, încercând să se apere de anumiți factori externi. Persoanele cu alergii sezoniere reacționează la polenul din plante.
Simptomele neplăcute pot include strănuturi repetate, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse, lăcrimare, mâncărimi de ochi, nas, gură, gât, urechi, chiar erupții cutanate și respirație șuierătoare, dificilă.
Am o alergie sezonieră?
Dacă strănuți și tușești în anumite perioade ale anului, este posibil. Un medic alergolog poate identifica ce cauzează alergia și îți va gestiona corect tratamentul, personalizându-l.
În România, alergiile de primăvară încep frecvent în luna februarie și durează până la începutul verii. Polenizarea copacilor și a arborilor începe cel mai devreme în an (februarie – martie), fiind urmată de polenizarea ierburilor mai târziu în primăvară și vară, iar la sfârșitul verii și toamna, polenizează buruienile.
O iarnă cu temperaturi blânde poate influența acest calendar, cauzând polenizarea timpurie a plantelor. Un sezon ploios poate favoriza de asemenea o creștere rapidă a plantelor și poate conduce la dezvoltarea sporilor de mucegai, determinând ca simptomele alergiilor să dureze până toamna târziu.
Unul dintre cele mai agresive polenuri este polenul de ambrozie. Ambrozia este o buruiană ce polenizează de la mijlocul verii până toamna târziu, crescând în sălbăticie, în orice loc în paragină (clădiri vechi, părăsite, terenuri neîngrijite, marginea drumurilor, căilor ferate etc), înflorind și eliberând polen din august până în noiembrie. În multe zone ale țării, nivelurile cele mai ridicate de polen de ambrozia sunt în august și septembrie.
Deși calendarul de polen și severitatea unui sezon de alergii variază de-a lungul țării și de un an la altul, următorii factori climatici pot influența severitatea simptomelor:
- polenul de copaci, ierburi și buruieni are condiții favorabile în nopțile răcoroase și zilele calde;
- mucegaiurile cresc rapid în căldură și umiditate ridicată;
- nivelurile de polen tind să fie crescute la orele dimineții (07:00 – 10:00);
- ploaia reduce cantitatea de polen din aer, dar nivelul poate crește din nou după ce plouă;
- când ziua este vântoasă și caldă, nivelul de polen crește.
Factori de mediu corelați cu alergiile sezoniere
În timp ce denumirea de „alergii sezoniere” se referă în general la polen și mucegai, există și un grup diferit de factori declanșatori care sunt strâns legați de anotimpuri.
Iată câțiva dintre aceștia:
- fumul de la focurile de tabără sau campare, vara și cel de la șeminee, iarna;
- mușcăturile și înțepături de insecte care apar de obicei primăvara și vara;
- clorul din piscinele interioare și exterioare;
- anumite ingrediente din bomboane cu dedicație de sărbători sau zile festive (Crăciun, Paște, Halloween, Ziua Îndrăgostiților ș.a.);
- brazii, pinii și alte conifere pe care le primim în case în perioada Crăciunului.
Când să apelez la medicul alergolog?
Dacă te simți mereu „răcit”, tușești, îți simți simți „capul greu”, nasul e mereu înfundat, este posibil să fie vorba despreo alergie. Te invităm să afli mai multe despre alergii și din acest articol.
Ai putea crede că doar polenul îți cauzează suferința, dar și alte substanțe pot fi implicate. Mai mult de două treimi dintre persoanele cu alergie sezonieră au, de fapt, simptome pe tot parcursul anului.
Cea mai bună opțiune pentru a identifica ceea ce îți provoacă alergia și cum să tratezi cauza și nu doar simptomele, este să te adresezi medicului alergolog.
Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.