”M-a tras curentul”- otita și curenții de aer rece

ORL

Otita

Societatea de ORL și chirurgie cervico-facială definește otita ca o inflamație a mucoasei din jurul timpanului. Formele acute, precum și consecințele pe care un astfel de proces inflamator sau infecțios le poate lăsa în ureche sunt relativ mari. Din punct de vedere epidemiologic, incidența acestora este legată și de virusurile respiratorii superioare favorabile sezonier (primăvara, toamna, iarna). De asemenea, virusurile joacă un rol mai degrabă pregătitor în inocularea microbiană. Schimbările bruște ale presiunii aerului pot afecta mucoasa urechii medii și pot provoca o inflamație acută, numită barotită sau otită barotraumatică.

Curentul poate afecta cu adevărat urechile?

Lipsa de protecție a urechilor favorizează accesul curenților de aer care pot provoca dureri intense ale nervilor senzoriali. Timpul îndelungat petrecut la temperaturi scăzute poate usca gâtul, ceea ce poate duce la tuse și congestie. Acest lucru poate provoca apoi o infecție a căilor respiratorii superioare, ce poate ajunge în urechi și cauza o infecție. Acesta este un mod mult mai indirect în care frigul poate afecta urechile.

Iată câteva motive pentru care curenții de aer rece ar putea afecta urechile:

Trompele lui Eustachio, care conectează urechea medie de gât și nas, previn acumularea de lichid în urechea medie și, de asemenea, previn modificările anormale ale presiunii aerului în interiorul urechii. Cu toate acestea, lichidul și mucusul din nas pot bloca trompa lui Eustachio, provocând disconfort sau durere. Pe scurt, curenții de aer rece oferă un mediu propice de dezvoltare pentru bacteriile deja existente. Acești curenți agravează o condiție medicală cronică, deja existentă.

Chiar dacă expunerea urechii la curenți de aer rece nu provoacă dezvoltarea unei infecții, este posibil ca expunerea îndelungată să ducă la congestie și tuse. Simptomele căilor respiratorii superioare pot duce la infecții secundare. De exemplu, dacă nasul este congestionat, se creează un teren propice pentru bacteriile care provoacă infecții. Această infecție poate ajunge la sinusuri sau urechi și poate deveni o infecție dureroasă. Curentul de aer rece în sine nu a provocat infecția. În schimb, temperaturile reci au făcut ca nasul să înceapă să curgă, ceea ce a stabilit condițiile ce ar putea dezvolta o infecție.

Unele dureri de urechi cauzate de curenții de aer rece se vor diminua într-un mediu cu o temperatură pozitivă și constantă. În cazul infecțiilor, acestea provoacă durere continuă și alte simptome. Când urechea medie este înfundată, umiditatea din această porțiune a urechii se transformă într-un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pe măsură ce infecția se agravează, aceasta pune mai multă presiune și durere în ureche. Simptomele unei infecții a urechii includ: durere acută ce se agravează cu timpul, o senzație de plinătate în ureche, dificultate de auz.

Infecții ale urechii – otita

Curenții de aer rece scad temperatura din interiorul urechii, creând un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Una dintre cele mai frecvente complicații este o infecție a urechii medii, cunoscută și sub numele de otita medie. Când virușii sau bacteriile din gât și nas intră în ureche prin trompa lui Eustachio, acestea pot provoca acumularea de lichid în urechea medie. Aceste particule infecțioase se pot multiplica în fluidul acumulat, ducând la o infecție a urechii medii. Pe lângă durerile de urechi, otita medie poate provoca: febră, dificultăți de auz, roşeaţă, secreții nazale sau o infecție a sinusurilor.

Copiii fac adesea infecții ale urechii, dar și adulții sunt expuși riscului. Oricine poate dezvolta o infecție dacă există condiții care favorizează dezvoltarea bacteriilor în urechea medie. De ce copiii au un risc mai mare de infecții ale urechii? Se datorează faptului că au trompele lui Eustachio mai scurte, poziționate preponderent orizontal, ceea ce face mai dificilă drenarea urechilor. Riscul de infecții ale urechii crește atunci când pacienții au infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau răceala. Deoarece aceste boli sunt mai frecvente în anotimpurile reci, riscul de infecții ale urechii crește când afară este frig.

Programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Articol redactat de Dr. Dragoș Palade, Medic Primar ORL în cadrul Centrului Medical Invent. 

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.