Conform Raportului anual al FEDIAF (European Pet Food Industry), în 2021, 42% dintre români aveau cel puțin o pisică drept animal de companie. Iar 25% dintre români prezentau, în 2021, afecțiuni specifice unei alergii (conform Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică). La nivel național, nu avem date concrete care să ne ajute să estimăm câte persoane suferă de alergii cauzate de animalele de companie, însă, suntem alături de tine cu câteva sfaturi care să te ajute să identifici din timp simptomele și să le tratezi corect.
Câte tipuri de alergeni există?
Majoritatea alergenilor sunt cei alimentari (proteine). Cele mai comune surse de alergeni includ diverse alimente, cum ar fi arahide, nuci, lapte, ouă, fructe, pește și crustacee. Printre alergenii nealimentari se numără polenul, sporii de mucegai, acarienii, latexul, veninul de insecte (înțepătură de albine), medicamentele (penicilină) sau animalele.
Alergenii de origine animală se găsesc de obicei în urină, salivă, piele și fecale și pot fi purtați pe păr și pe mătreață (solzi mici de pe piele, păr sau pene). Alergenii de la animalele de companie sunt mici și ușori, astfel încât, odată ajunși în aer, pot rămâne în suspensie pentru perioade lungi de timp și, în cele din urmă, se depun pe covoare, lenjerie de pat, mobilier și alte obiecte din casă.
Ce este alergia la pisici?
O persoană care prezintă simptome alergice în preajma unei pisici nu este alergică la animal în sine, ci la proteinele regăsite în salivă, urină și părul de pisică. Aceste proteine afectează persoanele cu un sistem imunitar hipersensibil. Organismul lor confundă proteinele produse de pisică cu bacterii și virusuri. Iar toate acele senzații și simptome de alergie reprezintă răspunsul organismului care se apără de posibilul pericol.
Un alt lucru pe care îl putem lua în considerare este dacă pisica stă la curte sau este scoasă la plimbare regulat. Blana pisicii acționează ca un magnet pentru polen, mucegai, praf sau alți factori declanșatori. Astfel, pisica poate provoca, în mod indirect, declanșarea alergiilor. Conceptul de pisică hipoalergenică (cum sunt considerate pisicile din rasa Sfinx), este posibil să le surâdă iubitorilor de animale cu alergie la pisici. Însă, toate pisicile, indiferent de rasă sau lungimea blănii, au potențialul de a activa această alergie.
Ce simptome sunt asociate cu alergia la pisici?
O concepție greșită frecventă în ceea ce privește alergiile la animalele de companie este aceea că apariția durerilor sau a febrei fac parte din simptomatologia normală a unei alergii. Acest lucru nu este adevărat. Alergiile la animalele de companie provoacă de obicei simptome nazale, oculare, cutanate și respiratorii (nas, ochi gât și plămâni). Acestea pot duce la o scădere a calității vieții, inclusiv dificultăți de somn și o lipsă constantă de energie.
Printre simptomele nazale și oculare, regăsim: strănutul, curgerea sau înfundarea nasului, ochi roșii, mâncărimi sau lăcrimarea acestora și mâncărimi la nivelul nasului, al gâtului sau ale cerului gurii.
Cele mai întâlnite simptome cutanate sunt: piele uscată, cu mâncărimi, erupții cutanate, urticarie.
Simptomele respiratorii cauzate de alergii sunt: tuse, respirație șuierătoare (sunet de fluierat în timpul respirației), dificultăți de respirație, dureri în piept.
Șocul anafilactic poate fi cauzat și de alergia la pisici
În cazurile extreme de alergie la animalele de companie, poate apărea o reacție severă, cunoscută sub numele de anafilaxie, în care persoana alergică poate prezenta mâncărimi, urticarie, umflături, dificultăți respiratorii, fiind necesară intervenția imediată pentru salvarea vieții persoanei în cauză. În general, simptomele se vor înrăutăți atunci când o persoană este expusă la cantități mai mari de alergeni sau atunci când este expusă la tipuri diferite de alergeni. Prin urmare, reducerea expunerii la alergeni poate reduce severitatea simptomelor.
Pentru a identifica din timp cauza unei posibile alergii, programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.