Efectele razelor UV asupra pielii

Chiar dacă vara este extrem de mult așteptată, soarele din această perioadă are și o parte mai întunecată. Conform Ghidului privind recomandările pentru populație în vederea protecției față de expunerea la radiația ultravioletă (UV) naturală și artificială, elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, expunerea prelungită la razele UV, în ore nerecomandate, are efecte nocive la nivel cutanat și ocular. Am discutat cu Dr. Ana Calistru, medic specialist dermatologie în cadrul Invent Medical, care ne-a oferit mai multe detalii despre ce sunt razele UV și ce efecte au acestea asupra organismului uman.

Radiația ultravioletă (UV) este o formă de radiație electromagnetică ce provine de la soare și de la surse artificiale, cum ar fi saloanele de bronzat sau lanternele de sudură. Există mai multe tipuri de radiații, de la cele de înaltă frecvență – cum ar fi razele X și razele gamma – la radiații de joasă frecvență – cum ar fi undele radio. Razele UV se află la mijlocul acestui spectru. Acestea au mai multă energie decât lumina vizibilă, dar nu la fel de multă ca razele X.

Câte tipuri de radiații UV există?

Dr. Ana Calistru menționează faptul că radiațiile UV sunt împărțite în 3 grupe principale:

Razele UVA pot cauza îmbătrânirea celulelor pielii și pot provoca unele modificări la nivelul ADN-ului celulelor. Razele UVA reprezintă motivul principal al leziunilor cutanate pe termen lung, cum ar fi ridurile.

Razele UVB pot afecta direct ADN-ul din celulele pielii și sunt principalele tipuri de raze ultraviolete care provoacă arsuri solare. Acestea reprezintă și principalul motiv al apariției cancerului de piele.

Razele UVC sunt cele mai puternice, dar nu reprezintă un risc, deoarece reacționează cu ozonul din atmosferă și nu ajung la sol. Însă, razele UVC pot proveni și din surse artificiale, cum ar fi aparatele de sudură, lămpile cu mercur și becurile de dezinfecție UV folosite în special în perioada pandemiei.

Când se intensifică efectul razelor UV?

Principala sursă de raze ultraviolete este lumina solară. Razele UV transmise prin razele solare sunt în proporție de 95% raze UVA și 5% raze UVB. Conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Cancer, intensitatea razelor UV care ajung la sol depinde de o serie de factori, cum ar fi:

  • Ora din zi: Razele UV sunt cele mai puternice între orele 10.00 și 16.00.
  • Sezonul anului: Razele UV sunt mai puternice primăvara și vara.
  • Altitudinea: Mai multe raze UV ajung la sol la altitudini mai mari.
  • Nori: Razele UV pot ajunge la sol chiar și într-o zi înnorată.
  • Reflectarea pe suprafețe: Razele UV pot ricoșa pe suprafețe, precum apa, nisipul, zăpada, pavajul sau chiar iarba, ducând la o creștere a expunerii la acestea.

Care sunt efectele razelor UV asupra pielii?

Pe lângă cancerul de piele, expunerea excesivă la razele UV poate cauza și alte probleme de sănătate:

Razele UV, naturale sau artificiale, pot provoca arsuri solare. Expunerea excesivă la razele UV poate provoca îmbătrânirea prematură a pielii și semne de afectare solară, cum ar fi ridurile, reducerea elasticității pielii, keratoza actinică și elastoza solară. Razele UV pot provoca, de asemenea, probleme oculare. Acestea pot duce la formarea cataractei (opacifierea cristalinului) și a pterigionului (creștere de țesut pe suprafața ochiului), ambele putând afecta vederea. Expunerea prelungită la razele UV poate slăbi sistemul imunitar, astfel încât organismului îi este mai greu să lupte cu infecțiile. Acest lucru poate duce la probleme precum reactivarea herpesului declanșat de expunerea la soare sau la alte surse de raze UV.

Poți evita expunerea completă la radiațiile UV?

Nu este posibil sau sănătos să eviți complet lumina soarelui, dar există modalități de a te asigura că nu te expui prea mult la soare. Încearcă să stai cât mai mult la umbră, mai ales în orele amiezii. Protejează-ți pielea cu haine care să îți acopere brațele și picioarele sau folosește cremă de protecție solară cu factor 50. Poartă o pălărie pentru a  proteja capul, fața și gâtul și ochelari de soare care blochează razele UV pentru a-ți proteja ochii și pielea din jurul lor.

Cantitatea de UV la care este expusă o persoană depinde de intensitatea razelor, de durata de timp în care pielea este expusă și dacă acea persoană este protejată cu îmbrăcăminte sau cu cremă de protecție solară. Dr. Ana Calistru, medic specialist dermatologie în cadrul Invent Medical te așteaptă la cabinet pentru a afla mai multe informații despre efectele razelor UV sau pentru a remedia o problemă a pielii.

Bibliografie:

Institutul Național de Sănătate Publică https://insp.gov.ro
American Cancer Society https://www.cancer.org

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.