Pentru unii pacienți, este posibil ca osul maxilarului superior să fie insuficient pentru a plasa un implant. În acest caz, poate fi necesară o grefă osoasă care să permită amplasarea unui implant dentar. Această procedură este cunoscută sub numele de lifting sinusal.
Ce este sinusul maxilar?
Sinusul este o cavitate situată la nivelul craniului. Sinusul maxilar, asupra căruia se realizează intervenția de lifting, este situat în partea din spate a maxilarului superior, în spatele obrajilor și deasupra rădăcinilor dinților. Implanturile dentare sunt încorporate în maxilar și necesită o rezistență și o densitate osoasă suficiente pentru un rezultat de succes. În plus, osul maxilarului trebuie să dispună de spațiul necesar implantului. Principalele motive care fac necesară o astfel de intervenție sunt:
Pierderea dinților: După pierderea dinților, osul maxilarului se poate atrofia, ceea ce are un impact nu numai asupra capacității de realizare a unui implant dentar, ci și asupra conturului și structurii feței.
Boala parodontală: Atunci când un pacient suferă de o boală cronică sau acută a gingiilor, acesta poate prezenta, de asemenea, o degenerare semnificativă a osului maxilar.
Anatomia: Atunci când cavitatea sinusală a unui pacient este pur și simplu prea joasă pentru a permite plasarea implantului dentar, este necesară realizarea unui lifting sinusal pentru a asigura spațiul necesar implantului.
Cum se desfășoară operația de lifting sinusal?
Plasarea implanturilor în zona posterioară maxilară poate fi o provocare pentru medicii stomatologi atunci când există o atrofie severă. Deficiența crestei reziduale și pneumatizarea sinusului maxilar au ca rezultat un volum osos insuficient și o stabilitate slabă pe termen lung a implantului. Această problemă a fost rezolvată prin diverse tehnici de lifting sinusal pentru a crește calitatea și cantitatea osoasă și a proteja sinusul, precum și prin utilizarea diferitelor lungimi de implant.
Pentru pacienții care nu au suficient țesut osos maxilar sau spațiu pentru implanturi dentare, se poate recomanda un sinus lift pentru a le îmbunătăți eligibilitatea. În timpul acestei proceduri, membrana sinusurilor maxilare este repoziționată și materialul de grefă este plasat sub cavitatea sinusală, creând o fundație puternică și solidă pentru un implant dentar.
Tipuri de lifting sinusal
Există două tipuri diferite de proceduri de lifting sinusal și anume, liftingul extern al sinusurilor și liftingul intern al sinusurilor. Alegerea procedurii potrivite de lifting se realizează în funcție de observațiile și sugestiile medicului.
Cea mai frecvent utilizată procedură este cea de lifting intern al sinusurilor. În această abordare, se realizează un mic orificiu în os și membrana sinusală este repoziționează mai sus, pe verticală. După perioada de vindecare, implantul dentar poate fi folosit pentru a stabiliza un dinte de înlocuire. Un lifting intern al sinusurilor este ideal în cazul în care un pacient a pierdut unul sau câțiva dinți și dispune de spațiul necesar pentru amplasarea implantului.
Liftingul extern al sinusurilor implică accesul la cavitatea sinusală printr-o incizie a gingiei în zona laterală a maxilarului. Ulterior, se ridică și repoziționează membrana sinusală. Se adaugă materialul de grefă osoasă pentru a construi înălțimea osului care să poată susține un implant dentar. Materialele de grefă osoasă sunt apoi plasate în sinus, prin incizie, sub membrana sinusală. Acestea pot veni sub formă de os autogen (osul propriu al pacientului) sau xenograft (os de la o altă specie) sau alloplast (os sintetic). Avantajul de a nu folosi os autogen este reprezentat de lipsa unei noi intervenții chirurgicale pentru recoltarea osului. Prin urmare, acest lucru simplifică procedura. Procedurile de lifting sinusal extern sunt preferate pentru cazurile de pierdere semnificativă a dinților și atrofie osoasă.
În ambele proceduri, scopul este de a ridica ușor cavitatea sinusală pentru a permite plasarea în siguranță a implanturilor dentare în osul maxilar superior.
Avantajele procedurilor de lifting sinusal
Procedura de lifting sinusal intern este o procedură mai puțin invazivă decât cea externă. Liftingul sinusal intern permite inserarea imediată a implantului dentar.
În cazul liftingului sinusal extern, acesta este realizat doar atunci când procedura mai puțin invazivă nu este posibilă. Medicul chirurg va decide procedura optimă, în funcție de radiografiile și istoricul medical al fiecărui pacient.
Pentru un plan de tratament personalizat, programează o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.