10 semne ale unui sistem imunitar slăbit

Sistemul imunitar ajută la protejarea organismului de agenții patogeni nocivi și de alte riscuri din mediu. Previne diferite boli infecțioase și debilitante. Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar al unei persoane este slab, aceasta este mai expusă riscului de a dezvolta diferite afecțiuni acute sau cronice.

Multe persoane au o imunitate slabă, dar nu se simt rău. Cu toate acestea, atunci când apar anumite semne, nu asociază o stare de rău cu ceva anume. Astfel, majoritatea le-ar ignora sau le ignoră ca fiind indicii ale unui sistem imunitar slăbit.

Semne care te pot ajuta să detectezi probleme ale sistemului imunitar:

  1. Te simți obosit sau epuizat– este normal să te simți obosit după o zi lungă. Cei cu un sistem imunitar slăbit tind să se simtă obosiți în mod constant, în ciuda faptului că se odihnesc adecvat.
  2. Răcești ușor și frecvent – este normal să răcești de 2-3 ori pe an, dar dacă descoperi că răcești frecvent sau că recuperarea durează mult timp, ar putea fi un semn că sistemul tău imunitar are nevoie de sprijin.
  3. Ai probleme digestive – diareea, gazele, balonarea, crampele și chiar constipația ar putea fi un semn că sistemul tău imunitar nu funcționează corect. Când bacteriile intestinale „bune” (probiotice, lactobacili și bifidobacterii) dispar, sistemul tău imunitar este afectat.
  4. Rănile se vindecă greu – dacă sistemul imunitar este slab, rănile durează mai mult să se vindece după inflamație, traumă sau intervenție chirurgicală, crescând astfel riscul de infecție.
  5. Infecții repetate ale pielii  – pielea este prima barieră a corpului. Un sistem imunitar slab poate deteriora bariera pielii, ducând la erupții cutanate frecvente, inflamații, infecții sau piele uscată.
  6. Apariția bolilor autoimune – când sistemul imunitar este slab, există o hiperactivitate sau o activitate anormal de scăzută a acestuia. Dacă sistemul imunitar este hiperactiv, va crește riscul de boli autoimune.
  7. Ai dureri articulare și musculare în mod frecvent – sănătatea sistemului muscular este influențată de sistemul imunitar.
  8. Inflamația organelor – inflamația organelor poate slăbi sistemul imunitar. Inflamația organelor se poate întâmpla din cauza rănilor, toxinelor, agenților patogeni, traumei, căldurii etc. Orice leziune a țesuturilor corpului care are ca rezultat inflamație este semn al unui sistem imunitar slăbit.
  9. Creștere și dezvoltare întârziate – aceste aspecte sunt întâlnite la copii.
  10. Administrezi medicamente în mod frecvent pentru probleme diverse sau administrezi medicamente care în sine slăbesc sistemul imunitar – nu este sănătos să iei mereu un medicament sau altul pentru a ameliora simptomele care continuă să reapară, mai ales dacă nu cunoști cauza. Din păcate, multe medicamente importante care sunt utilizate în tratamentul anumitor afecțiuni, cum este chimioterapia cancerului, de exemplu, pot fi imunosupresoare. Corticosteroizii, o clasă comună de medicamente utilizate pentru alergii, astm și alte boli inflamatorii, pot fi, de asemenea, imunosupresoare.

S-a demonstrat și că un istoric de utilizare frecventă a antibioticelor poate dăuna diversității microbiomului din intestin, ceea ce poate afecta direct răspunsurile imune.

Articol redactat de dr. Irina Alexandru, Medic Specialist Alergologie și Imunologie Clinică.

Programează-te la o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.