8 sfaturi pentru a-ți spori imunitatea

Ideea de a întări imunitatea este dintotdeauna atrăgătoare, dar capacitatea de a face acest lucru nu s-a demonstrată întru totul. Pentru ca sistemul imunitar să funcționeze bine, este nevoie de echilibru și armonie.

Sistemul imunitar reprezintă modalitatea corpului de a se proteja de infecții și boli; luptă cu orice, de la virusurile răcelii și gripei, până la afecțiuni cronice sau chiar cancer. Dacă dorești să întărești sistemul imunitar, cel mai probabil te întrebi cum ai putea să ajuți organismul să lupte împotriva acestor boli.

Există încă multe lucruri pe care oamenii de știință nu le știu despre complexitatea  răspunsului imun. În prezent, nu există legături directe dovedite științific între stilul de viață și funcția imunitară îmbunătățită. Cercetătorii încă studiază efectele dietei, exercițiilor fizice, vârstei, stresului psihologic și ale altor factori asupra răspunsului imun.

Sfaturi pentru a-ți întări imunitatea în mod natural:

  1. Mănâncă bine

A mânca bine înseamnă a pune accentul pe o mulțime de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. A mânca bine înseamnă și a limita grăsimile saturate, colesterolul, sarea și zaharurile adăugate. Pe lângă faptul că oferă sistemului imunitar energia de care are nevoie, o dietă sănătoasă și echilibrată te poate ajuta să te asiguri că primești cantități suficiente de micronutrienți care susțin o funcție imunitară optimă. Trebuie să conștientizezi că prea multe vitamine și minerale pot fi dăunătoare. În plus, organismul absoarbe vitaminele mai eficient din surse alimentare decât din suplimente.

  1. Fii activ din punct de vedere fizic

Activitatea și exercițiile fizice în mod regulat te ajută să te simți mai bine, să dormi mai bine și să reduci anxietatea. În combinație cu o bună alimentație, activitatea fizică poate ajuta o persoană să mențină o greutate sănătoasă. Excesul de greutate poate afecta modul în care funcționează corpul, iar obezitatea poate altera funcțiile sistemului imunitar. De fapt, studiile au arătat că un antrenament de minimum 30 de minute de exerciții fizice moderate până la intense în fiecare zi poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.

  1. Hidratează, hidratează, hidratează

Apa joacă multe roluri importante în corp, inclusiv susținerea sistemului imunitar. Un lichid din sistemul circulator numit limfă, care transportă celule imune importante ce luptă împotriva infecțiilor, este format în mare parte din apă. Deshidratarea încetinește mișcarea limfei, ducând uneori la un sistem imunitar afectat. Chiar dacă nu faci mișcare sau transpiri, pierzi în mod constant apă prin respirație, precum și prin urină și la nivel intestinal. Pentru a sprijini sistemul imunitar, asigură-te că înlocuiești apa pe care o pierzi, hidratându-te corespunzător.

  1. Dormi suficient

Somnul, cu siguranță, nu îl simți ca pe un proces activ, dar există o mulțime de lucruri importante care se întâmplă atunci când dormi. De exemplu, molecule importante care luptă împotriva infecțiilor sunt create în timp ce dormi. Studiile au arătat că persoanele care nu au suficient somn de calitate sunt mai predispuse să se îmbolnăvească după expunerea la virusuri, cum ar fi cele care provoacă răceala obișnuită sau le sunt afectate negativ diferite părți ale sistemului imunitar, ceea ce poate duce la diverse tulburări.

  1. Redu stresul

Toată lumea este stresată; stresul face parte din viață. Dacă stresul durează mult timp, acest lucru poate afecta sistemul imunitar pe termen lung. Indiferent dacă se dezvoltă rapid sau se dezvoltă în timp, este important să înțelegi modul în care stresul îți afectează sănătatea și impactul pe care îl are asupra sistemului imunitar, crescând șansele de infecție sau boală. Stresul este diferit pentru fiecare și, de asemenea, este și felul în care îl eliberăm. S-ar putea să nu reușești să scapi de stres, dar poți să înveți să-l gestionezi mai bine. Și, fie că este vorba despre respirație profundă, consiliere de specialitate, rugăciune, exerciții fizice sau meditație, ar trebui să te familiarizezi și cu activitățile care te ajută să reduci stresul.

  1. Renunță la fumat

Fumatul poate face organismul să nu aibă succes în lupta împotriva bolilor. Acesta crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice și probleme ale sistemului imunitar.

  1. Evită consumul de prea mult alcool

În timp, consumul excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar. Băuturile alcoolice, chiar și ocazional, trebuie consumate cu moderație.

  1. Fii la curent cu vaccinurile recomandate

Sistemul tău imunitar este inteligent, dar vaccinurile îl antrenează să fie și mai inteligent – ajutându-l să învețe cum să recunoască și să lupte împotriva anumitor patogeni care cauzează boli. Mult mai sigur pentru sistemul imunitar este să învețe prin vaccinare decât prin infecția cu acești germeni dăunători. Este întotdeauna important să fii la curent cu vaccinurile recomandate, în special vaccinul sau rapelul COVID-19, precum și vaccinarea anuală împotriva gripei.

O rutină sănătoasă și înlocuirea obiceiurilor proaste cu unele bune te pot ajuta să îți menții sistemul imunitar echilibrat. Aceste lucruri sunt ușor de spus și greu de pus în practică, dar când ai grijă de tine și sistemul tău imunitar va avea grijă de sănătatea ta.

Articol redactat de dr. Irina Alexandru, Medic Specialist Alergologie și Imunologie Clinică.

Programează-te la o consultație la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

Leave this field blank
*Te vom suna pentru confirmare.