Amigdalita și adenoidita cronică la copii

ORL

Copilul tău are nasul înfundat și respiră pe gură, urmează adesea tratament cu antibiotic pentru infecții la nivelul căilor respiratorii superioare, are frecvent probleme la nivelul urechilor?
Dacă aceste situații îți sunt familiare, este nevoie să te adresezi medicului ORL pentru a afla cauza exactă a problemelor de sănătate și a stabili tratamentul adecvat.

Amigdalita și adenoidita

Hipertrofia țesutului adenoidian de la nivelul rinofaringelui, cunoscută popular sub denumirea de „polipi” nazali și hipertrofia amigdalelor palatine – amigdalita – reprezintă cea mai frecventă patologie ORL întâlnită la copii.

Rinofaringele și amigdalele palatine sunt primul punct de contact al organismului cu elementele patogene din mediu (alergeni, microorganisme etc.) și locul în care se produc procese imunologice intense, cu un rol important în producerea de anticorpi.
Deseori, aceste structuri sunt suprasolicitate și are loc inflamația și hipertrofia (dezvoltarea excesivă) lor.
Aceasta situație locală este un teren propice pentru suprainfectarea bacteriană.
În lipsa unui tratament corespunzător, intrăm într-un cerc vicios, cu episoade de infecție care se repetă din ce în ce mai des, afectând atât calitatea vieții copilului, cât și a întregii familii, indirect.

Manifestările amigdalitei și cele ale adenoiditei pot să difere de la un pacient la altul, atât ca intensitate, cât și ca mod de apariție (brusc sau gradual). Iată care sunt cele mai comune simptome:

Amigdalită
– gât inflamat și dureros, durere la înghițire, pete alb-gălbui de puroi pe amigdale, febră, durere de cap, durere de stomac, greață și vărsături, stare generală de slăbiciune.

Adenoidită –
respirație pe gură, voce nazală, sforăit și apnee de somn. Deși sunt două afecțiuni comune, amigdalita și adenoidita au consecințe dintre cele mai serioase pe termen lung.
Respirația pe gură duce la oboseală cronică și la scăderea capacității de concentrare, atât de necesară în activitățile educative. Totodată, poate influența alinierea dentară și cauza ocluzia cavității bucale.
Urechile au și ele de suferit, prin blocarea orificiilor de drenaj (orificiile trompelor Eustachio) ce se găsesc în spatele foselor nazale. Astfel apar episoade recurente de otită, ce pot conduce uneori la modificări ireversibile la nivelul urechilor, cu efecte mai mult sau mai puțin grave asupra auzului.

În multe cazuri, este afectată și pofta de mâncare, având în vedere că alimentația este dificilă și neplăcută atunci când copilul respiră preponderent pe gură. Mai mult, dacă hipertrofia amigdalelor este avansată și împiedică alunecarea bolului alimentar, înghițirea devine chiar dureroasă.

Tratamentul amigdalitei și al adenoiditei

Cele două afecțiuni pot să fie asociate sau să apară independent; uneori se pot trata medicamentos, alteori necesită intervenție chirurgicală.
Printr-un diagnostic precoce și un plan terapeutic corect, putem să evităm o eventuală intervenție chirurgicală.
Pe de altă parte, operația nu poate fi ocolită dacă medicația nu funcționează ori dacă infecțiile streptococice ale amigdalelor și laringelui revin regulat, respirația este semnificativ afectată ori există complicații.

Amigdalectomia și adenoidectomia – cele două intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea amigdalelor palatine și a vegetațiilor adenoide sunt intervenții de rutină în sfera ORL.
Dacă indicația este corectă, evoluția postoperatorie este de obicei spectaculoasă, cu beneficii evidente încă din prima zi.

Contrar impresiei generale, operația de îndepărtare a amigdalelor și a vegetațiilor adenoide nu sunt traumatizante pentru pacient.
În trecut, acestea se realizau, într-adevăr, doar sub o formă ușoară de sedare, producând deseori traume psihologice micilor pacienți, de regulă conștienți de ceea ce li se întâmplă.
Astăzi, ambele intervenții se desfășoară sub anestezie generală, pentru un confort operator corespunzător.
Durata operației nu depășește, în condiții obișnuite, 45 de minute, iar externarea este rapidă.
Postoperator pot să apară febră scăzută și durere locală.

Există mai multe tehnici chirurgicale prin care pot fi abordate aceste patologii, dar în general scopul este același: îmbunătățirea calității vieții prin restabilirea stării de sănătate a tractului respirator superior.
Pentru a face alegerea cea mai potrivită, e important să discuți în detaliu cu medicul tău despre beneficiile și riscurile, avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri.

Programează o consultație ORL folosind formularul de contact de pe această pagină.

Articol redactat de Dr. Dragoș Palade, Medic Primar ORL în cadrul Centrului Medical Invent. 

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.