De ce apare disfonia (răgușeala)?

ORL

Disfonia sau răgușeala reprezintă un simptom temporar sau cronic, care poate apărea în contextul foarte multor afecțiuni din sfera ORL, pneumologică, neurologică sau psihiatrică, cu prognostic mai mult sau mai puțin grav.

Răgușeala are, cel mai frecvent, cauze funcționale și intervine cu precădere la cei care prin natura profesiei își folosesc intensiv vocea: cântăreți, actori, profesori și educatori, funcționari publici, vânzători ș.a., însă afectează și alte categorii de persoane, după episoade de vorbit, strigat sau cântat la un volum ridicat.

De cele mai multe ori, disfonia indică o problemă la nivelul laringelui. Funcțiile acestui organ sunt multiple, dar cele mai importante sunt cele de fonație (vorbire) și de respirație.
Afectarea vorbirii nu amenință viața, însă poate fi urmată mai devreme sau mai târziu de îngustarea spațiului prin care aerul trece spre plămâni, iar afectarea funcției respiratorii nu exclude consecințe dintre cele mai serioase.

Cauzele medicale ale răgușelii

Laringita acută este cea mai frecventă explicație pentru disfonie.
Când schimbările de volum și intensitate ale vocii sunt provocate de o laringită, aceste semne pot fi completate și de alte manifestări, precum înțepături, arsură în gât, iritație, jenă la înghițit, tuse seacă.
Discutăm despre o afecțiune inflamatorie, adesea virală, pe care în general o putem trata la domiciliu, conservator, prin repaus vocal complet (se evită inclusiv șoptitul), medicamente antiinflamatoare și hidratare corespunzătoare.
De asemenea, renunțarea la fumat și la consumul de alcool sunt benefice pentru recăpătarea vocii.

Totuși, atunci când disfonia durează mai mult de o săptămână sau apar probleme respiratorii (dificultate la inspirul aerului pe gură), este absolut necesar să ne adresăm unui medic ORL.

Consultul de specialitate va face diagnosticul diferențial dintre o laringită comună și alte patologii mult mai severe, dintre care aducem în discuție, bineînțeles, cancerul. 

Cancerul laringian are ca prim simptom tot disfonia, cu o progresie lentă.
Adesea, pacienții consideră că este vorba despre o simplă laringită și întârzie consultul de specialitate, descoperind o eventuală tumoră abia într-un stadiu avansat, când tratamentul devine complicat și speranța de viață scade proporțional. 

În cazuri mai rare, disfonia are ca sursă alte afecțiuni, precum hipotiroidismul, boala de reflux gastro-esofagian, sinuzita, boala Parkinson, scleroză multiplă și, de asemenea, poate fi determinată de o traumă emoțională.

Așadar, disfonia poate avea ca substrat afecțiuni serioase, cu prognostic rezervat, sau poate indica o suferință a laringelui, cu modificări ireversibile în absența unui tratament corect condus. Având în vedere că laringele este organul vorbirii, disfuncțiile laringelui au un impact major în ceea ce privește calitatea vieții, afectând relațiile sociale și viața profesională.

Diagnosticul disfoniei

Afecțiunile vocii sunt complexe și, ca atare, necesită o abordare amănunțită.
Medicul ORL evaluează vocea pacientului, discută pe marginea istoricului medical pentru a identifica eventualele cauze declanșatoare ale disfoniei, realizează un consult ORL complet și evaluează cu atenție funcțiile laringelui și ale corzilor vocale.
Dacă este cazul, specialistul poate recomanda și investigații imagistice (CT sau RMN) sau analize de laborator.

La Centrul Medical Invent, dispunem de aparatură medicală de înaltă performanță care ne permite să examinăm laringele prin videoendoscopie, în cele mai mici detalii.
Dacă te confrunți cu o răgușeală persistentă, îți vom oferi un diagnostic de precizie și te vom orienta către un tratament personalizat.

Programează-te folosind formularul de contact de pe această pagină.

Articol redactat de Dr. Dragoș Palade, Medic Primar ORL în cadrul Centrului Medical Invent. 

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.