Pneumonia – cauze, simptome, diagnostic și tratament

Pneumonia este o boală infecțioasă a plămânilor provocată, de obicei, de o infecție virală sau bacteriană și, în situații mai rare, de anumite microorganisme, substanțe medicamentoase sau alte afecțiuni, precum bolile autoimune.

Vorbim despre o afecțiune cu o incidență ridicată, care adesea evoluează nefavorabil și care, din păcate, este una dintre principalele cauze de mortalitate în toată lumea.
Manifestările bolii variază de la simptome ușoare, ca tusea productivă și febra, până la insuficiență respiratorie.

Care sunt grupele de risc pentru pneumonie?

Datele clinice arată că pneumonia comunitară tinde să apară mai des la următoarele categorii de persoane:
seniorii
Deși pneumonia poate să fie contactată la orice vârstă, printre pacienți predomină persoanele de peste 65 de ani, de trei ori mai predispuse decât populația generală.
copiii mici
persoanele care au și alte probleme de sănătate (comorbidități)
Riscul cel mai mare de a dezvolta pneumonie este prezent la persoanele cu BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică. Alte afecțiuni care pot favoriza infecția sunt: astmul, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral, fibroza chistică, malnutriția, bolile cronice ale ficatului și rinichilor.
persoanele cu infecții virale ale tractului respirator
Virusurile gripale, rinovirusurile, adenovirusurile, coronavirusurile (inclusiv SARS-CoV-2), între altele, pot duce la pneumonii virale primare și predispun la apariția pneumoniei bacteriene secundare.
fumătorii și persoanele care consumă alcool în exces (peste 80 g/zi)
persoanele cu un sistem imunitar slăbit
În această categorie se încadrează pacienții cu boli autoimune, cele care fac chimioterapie sau iau medicație după un transplant de organe.
persoanele care urmează un tratament pentru atenuarea acidității gastrice.

De asemenea, pneumonia este favorizată de traiul precar, în locuințe aglomerate și instituții (aziluri, spitale, centre de îngrijire ș.a.), dar și de expunerea profesională la vapori toxici.
Infecția poate fi dobândită și în spital – pneumonia nosocomială și pneumonia asociată ventilației mecanice.

Ce anume cauzează pneumonia?

De-a lungul timpului, au fost identificați peste 100 de tipuri de agenți infecțioși, însă numai câțiva sunt responsabili pentru majoritatea cazurilor.
De obicei, pneumonia este cauzată de bacterii (cea mai frecventă este S. Pneumoniae) sau virusuri și, destul de rar, de ciuperci sau paraziți.
La 45% dintre copii și 15% dintre adulți, pneumonia se prezintă ca o infecție mixtă – atât cu virusuri, cât și cu bacterii.

Pneumonia bacterială nu este transmisibilă de la o persoană la alta, în schimb cea virală este contagioasă. De aceea, e indicat să respectăm mereu o bună igienă a mâinilor, să ne acoperim gura și nasul când tușim sau strănutăm și să ne vaccinăm antigripal și antipneumococic, mai ales dacă facem parte din grupele de risc.

Cum se manifestă pneumonia?

Pneumonia se manifestă prin simptome ce variază de la ușoare până la severe, în funcție de agentul patogen care a cauzat infecția, vârstă și starea generală de sănătate.
Când simptomele sunt ușoare, pneumonia este resimțită ca o răceală puternică sau gripă care durează mai mult.
Iată care sunt principalele semne:

  • febră
  • frisoane și transpirație
  • tuse seacă, ce poate evolua în tuse productivă
  • durere (junghi) în piept
  • dificultate la respirat
  • oboseală, o stare generală alterată
  • durere de cap
  • dureri musculare
  • lipsa poftei de mâncare
  • greață și vărsături – mai ales la copiii mici
  • stare de confuzie – mai ales la persoanele în vârstă.

În unele cazuri, aceste simptome au un debut brusc, după 24 – 28 h de la infecție, în timp ce în alte situații, manifestările pot să-și facă apariția treptat, pe decursul mai multor zile.
Severitatea simptomelor și evoluția lor sunt influențate de răspunsul imun al fiecărui pacient.

Copiii, seniorii și persoanele care suferă și de alte probleme de sănătate au un risc mai mare de a dezvolta complicații ale pneumoniei, precum:

  • insuficiență respiratorie, caz în care este necesară ventilația mecanică
  • bacteriemie – migrația bacteriilor de la plămâni în fluxul sanguin și apoi către alte organe
  • pleurezie (apă la plămâni) – acumularea de lichid la nivelul țesutului care îmbracă exteriorul plămânilor, cauzând respirația îngreunată
  • abces pulmonar – o infecție bacteriană a țesutului plămânilor
  • septicemie – doar în cazuri rare; apare atunci când infecția se răspândește în fluxul sanguin și apoi în tot organismul.

Diagnosticul pneumoniei

Pentru că simptomele ușoare ale pneumoniei pot fi confundate cu o răceală puternică, e esențial să te adresezi medicului pentru a înlătura orice dubiu.
Medicul pneumolog îți va pune întrebări legate de manifestările tale, îți va lua temperatura și te va asculta cu stetoscopul.

După caz, pentru a diagnostica pneumonia, sunt necesare și analize de laborator (examen spută, teste de sânge) și investigații imagistice. Radiografia toracică poate evidenția o condensare alveolară sau o infiltrare interstițială.
Uneori, se impune și o tomografie computerizată (CT) a toracelului, pentru un diagnostic de certitudine.
Important: Dacă ai simptomele de pneumonie descrise anterior și respiri cu dificultate, tușești sânge, ai o stare de confuzie sau urinezi mai rar decât de obicei, solicită ajutor medical de urgență.

Tratamentul pneumoniei

Formele ușoare de pneumonie pot fi tratate și acasă, prin repaus, odihnă, hidratare optimă, alimentație sănătoasă și medicamente care să combată febra, tusea și durerea în piept.
Formele medii și severe necesită, în schimb, internarea și tratarea la spital.

La cei mai mulți dintre pacienți, în momentul diagnosticului nu este cunoscut agentul patogen care a cauzat infecția. Astfel, tratamentul medicamentos pentru pneumonie trebuie stabilit numai de medic, după ce au fost corelate toate rezultatele analizelor și investigațiilor.

Pneumonia bacteriană se tratează cu antibiotice orale timp de 7-10 zile, sub monitorizare, pentru a observa evoluția manifestărilor.
În schimb, pneumonia virală nu răspunde la antibiotice și solicită un tratament antiviral.
Din acest motiv, este deosebit de important să nu ne automedicăm „după ureche”, de unii singuri și să ne adresăm medicului de la primele suspiciuni de pneumonie.

Programează-te la Centrul Medical Invent folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.