Implanturile dentare, adiția de os și intervenția de sinus lifting

implant dentar

Căderea unui dinte este un moment traumatizant. Lipsa este resimțită atât estetic – ne pierdem încrederea de a zâmbi cu naturalețe și a vorbi în public – cât și funcțional. Masticația devine dificilă, putem ajunge să refuzăm anumite alimente de care ne bucuram înainte și să avem neplăceri gastrice cauzate de o mestecare incompletă a alimentelor.
Iar acestea sunt doar efectele pe termen scurt. În timp, constatăm că ceilalți dinți se deplasează, masa osoasă scade și chiar simetria feței se modifică.

Stomatologia modernă oferă multe soluții pentru reîntregirea danturii. Între toate, implanturile dentare reprezintă cea mai performantă metodă de a reda funcționalitatea și aspectul zâmbetului.
Adesea, montarea unui implant dentar presupune o muncă în echipă a medicului specialist în chirurgie orală și a medicului ORL. Vă propunem să aflăm mai multe.

Ce trebuie să știu despre implanturile dentare?

Implantul dentar preia funcția unui dinte natural și permite refacerea coroanei dentare, prevenind migrarea dinților și apariția unor afecțiuni orale.
Acestea sunt componentele implantului:

  • implantul propriu-zis: un dispozitiv în formă de șurub, confecționat din titan, care se introduce în alveola dentară pentru a prelua funcția rădăcinii dintelui.
  • bontul protetic –  cu rol de suport.
  • coroana dentară artificială realizată din ceramică, care va lua aspectul dintelui natural.
    Coroana este realizată special pentru fiecare persoană, ținând cont de mărimea și culoarea danturii, pentru a obține un aspect cât mai firesc.

Implanturile dentare sunt foarte stabile, nu „se mișcă”, pentru că devin parte integrantă a osului în doar câteva luni de la intervenție. Acest lucru se întâmplă datorită materialelor avansate folosite în fabricare, care sunt foarte bine tolerate de organism.
Durata de viață a unui implant dentar realizat corect și bine îngrijit este, în medie, de 10 – 15 ani.

Montarea unui implant dentar cuprinde mai multe etape de tratament:

  • în timpul unei consultații, medicul analizează radiografia dentară sau tomografia computerizată (CT) pentru a evalua starea osului.
  • în primă fază, se montează implantul în cadrul unei intervenții care durează 30 minute – 1 oră. În timpul operației, pacientul se află sub anestezie locală. Anestezia generală poate fi recomandată în cazul operațiilor mai complicate sau dacă pacientul este deosebit de temător.
    Dacă pacientul alege intervenția One Day Implant, în aceeași ședință de lucru se vor monta și bontul și coroana provizorie.
  • după vindecarea și asimilarea implantului în țesutul osos (perioadă care poate dura între 3 și 6 luni, de la caz la caz), pacientul revine la cabinet pentru alegerea coroanei dentare permanente.

Pentru multe persoane procesul este mai lung, deoarece apare necesitatea adiției osoase, cu sau fără liftingul sinusului maxilar.

Adiția de os și operația de sinus lift

Încă din momentul în care un dinte a căzut, osul alveolar începe să se atrofieze. Acesta este motivul pentru care medicii stomatologi recomandă pacienților să opteze cât mai rapid pentru un implant dentar.

În cazul în care pacientul așteaptă prea mult și are loc o resorbție osoasă severă, înainte de a putea monta implantul, medicul specializat în chirurgie orală va realiza reconstrucția osoasă.
Dacă zona implantului se află pe maxilarul superior, poate fi necesară și intervenția de sinus lift.

Liftingul sinusal presupune elevarea mucoasei sinusale și aplicarea biomaterialelor (os bovin, os propriu, membrană colagen). Succesul intervenției depinde în primul rand de sănătatea mucoasei sinusale și a sinusului maxilar. În situația în care există o patologie a mucoasei sinusale, medicul chirurg ORL intervine endoscopic, pe cale fiziologică, deschizând sinusul maxilar și îndepărtând mucoasa afectată.
După ce refacerea mucoasei sinusale este completă, medicul implantolog își va continua procedurile specifice – adiția de materiale biologice și montarea implantului dentar.

La Centrul Medical Invent, depistarea precoce și tratamentul minim invaziv al afecțiunilor sinusale sunt posibile prin colaborarea multidisciplinară a specialiștilor noștri: dr. Eliza Drăgan – medic specialist Chirurgie Orală, specializat în Implantologie și dr. Dragoș Palade – medic primar ORL.

Vă așteptăm pentru o evaluare a sănătății danturii și un plan de tratament complet.
Programați o consultație folosind formularul de contact de pe această pagină.

Sănătatea ta contează

Programează o consultație acum.
Sună la +4 0332 800 081
sau completează formularul de mai jos.

*Te vom suna pentru confirmare.