Otita reprezintă inflamația urechii externe, medii sau interne și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care aduc pacientul în cabinetul ORL.
Factorii care declanșează otita sunt diverși, însă simptomele generale sunt aceleași: tumefierea (umflarea), eritemul (înroșirea) și durerea urechii.
În funcție de porțiunea urechii care este afectată, otitele sunt de mai multe tipuri. E important să cunoaștem particularitățile fiecărui tip de inflamație a urechii, pentru a înțelege mai bine manifestările și riscurile.
1. Otita externă
Otita externă reprezintă inflamația urechii externe (pavilionului auricular), pe care o vedem cu ochiul liber, dar și a dar și a conductului auditiv extern: locul unde ne punem căștile sau alte dispozitive auriculare (proteze auriculare, dopuri de somn ș.a.).
Factori favorizanți
În termeni populari, otita externă mai este numită „urechea înotătorului”, pentru că apare frecvent după ce pacientul merge la piscină. Puteți însă face otită și fără o vizită la bazin; un mediu umed și o temperatură ridicată favorizează apariția inflamației.
O altă cauză frecventă a otitei externe este utilizarea bețișoarelor cu vată pentru igiena urechii sau alți corpi străini (fie tije ale unor plante, fie diverse obiecte) care ajung accidental sau voluntar în orificiul urechii.
Cum se manifestă
Otita externă cauzează durere, o scădere a auzului și apariția unei secreții muco-purulente.
În lipsa tratamentului, otita externă poate evolua spre pericondrită: propagarea infecției la cartilajul auricular, pe care îl poate distruge. În cazuri mai grave, la pacienții cu imunitate foarte scăzută, afecțiunea poate evolua către otită externă malignă, cu apariția de colecții purulente la nivelul urechii, care se pot transforma spontan în ulcerații și pot duce chiar la necroza cartilajului.
Pentru a evita aceste situații grave, apelați medicul ORL de la primele simptome, pentru a beneficia la timp de tratamentul corect.
2. Otita medie acută
Otita medie acută reprezintă inflamația urechii medii. Aceasta apare de foarte multe ori după o viroză respiratorie (răceală) sau după infecții ale căilor respiratorii superioare.
Mecanism de apariție
Trompa lui Eustachio – comunicarea dintre faringe și urechea medie care în mod normal asigură penumatizarea urechii medii și a mastoidei – este blocată de inflamație.
Inflamația și mai apoi, suprainfecția bacteriană a mucoasei urechii medii, apar după tumefierea mucoasei, care modifică mecanismele fiziologice de protecție ce funcționează în mod obișnuit.
Cum se manifestă
Paciențiicu otită medieacuză durere puternică, care zvâcnește, „undeva înăuntru”. Totodată, intervine o scădere a auzului, febra (când există infecție bacteriană) iar uneori, tinitus (țiuitul urechilor) și vertij.
Riscuri
Infecția din otita medie se poate extinde la organele din apropiere. În cazuri grave, se poate ajunge la otomastoidită, la paralizie facială care generează o asimetrie cu un puternic impact estetic, labirintită, precum și la infecția urechii interne, care poate genera vertij și hipoacuzie.
De asemenea, riscurile includ complicațiile cerebrale, meningita, abcesul cerebral, artrita, endocardita (inflamație a membranei ce căptușește inima).
3. Otita medie cronică
Otita medie cronică este o formă de otită care poate să evolueze cu timpan închis sau cu timpan deschis.
Cum se manifestă
Chiar și în perioada în care nu există infecție, pacientul este afectat de hipoacuzie (auz slab). Iar atunci când apare infecția, dacă timpanul este deschis, persoana remarcă și apariția unei secreții muco-purulente cu miros fetid, neplăcut.
Timpanul deschis, perforat apare fie pe fondul episoadelor anterioare de infecție, fie cu ocazia infecției curente.
Riscuri
Riscurile netratării otitei cronice sunt aceleași ca și în cazul otitei medii acute, pe lângă discomfortul pacientului. În plus, se poate ajunge la apariția colesteatomului – prezența de țesut epidermic la nivelul urechii medii, fenomen care nu este normal la acest nivel.
Apariția colesteatomului are și alte mecanisme, însă efectul este același: o hipoacuzie de diverse grade, corelată cu severitatea bolii. De asemenea, poate perturba și aerarea fiziologică a mastoidei și astfel, să genereze otomastoidită.
Otita medie cronică este o patologie cu evoluție gravă, ce poate fi prevenită prin vizita timpurie la medicul ORL.
4. Otita seroasă
Otita seroasă presupune acumularea de secreții în spatele timpanului, fără a exista infecția acestei mucoase.
Cauzele de apariție
Episoadele frecvente de otită medie acută, refluxul gastroesofagian dar și vegetațiile adenoide (polipii nazali) sunt cele care generează și întrețin o otita seroasă.
Cei mai afectați de această formă de otită sunt copiii. Impactul major al otitei seroase este hipoacuzia – slăbirea auzului. Mai ales la vârsta mică, slăbirea auzului afectează dezvoltarea capacităților intelectuale și creează o barieră de comunicare.
Cum se manifestă
Copilul cu otită serioasă devenit hipoacuzic este neatent, aparent distrat și deconectat de mediul lui și în relația cu ceilalți.
Pentru a oferi oferi copilului o dezvoltare normală, este esențial să vă prezentați cu el la medicul ORL de îndată ce există suspiciuni.
Articol redactat de Dr. Dragoș Palade, Medic Primar ORL în cadrul Centrului Medical Invent.
Echipa medicală ORL:
Dr. Dragoș Palade – Medic Primar ORL
Dr. Liviu Durbaca – Medic Specialist ORL
Dr. Bogdan Cobzeanu – Medic Specialist ORL